Dumoulin: we hebben alles gegeven

Hoofdschuddend berustte Tom Dumoulin in zijn nederlaag, net na de finish van de twintigste etappe van de Giro. "Ik heb alles gegeven wat ik had, heb alles eruit gehaald. Dan kun je jezelf niets verwijten."

De Nederlander slaagde er niet in om op de slotklim Chris Froome nog uit de roze trui te rijden. Hij viel talloze malen aan, maar de Brit brak niet. De achterstand van Dumoulin van veertig seconden liep in de laatste meters nog op tot 0.46 en hij zal de 101ste editie van de Giro, een jaar na zijn triomf, eindigen op de tweede plaats.

Alles gegeven

"Ik zat echt aan mijn limiet. Maar ik had het mezelf nooit vergeven als ik het niet eens geprobeerd had. Ik heb alles gegeven, maar het was niet genoeg. "

Froome: ik moest Tom in de gaten houden

Op de vraag of hij tijdens de slotklim nog geloofde in een stunt, zei Dumoulin: "Ik dacht niet meer na de laatste tien kilometer. Ik ging gewoon."

Wat rest is een gevoel van trots. "Ja, ik ben heel erg trots. Op mezelf en op de ploeg. We hebben geweldig gereden de afgelopen weken. Alles eruit gehaald, geen fouten gemaakt."

Oomen negende

"Ik denk dat we er een heleboel aan gedaan hebben", zei ook Sam Oomen, die de Giro op een knappe negende plaats beëindigde. "Gaaf. We waren hier voor de roze trui met Tom. Maar dit pak je natuurlijk ook met beide handen aan."

Oomen: we hebben er een heleboel aan gedaan

De enige Nederlander die juichend naast Froome over de streep kwam, was Wout Poels. "Het zijn altijd wel mooie momenten als je zo de finish kan passeren."

"Het was nog wel spannend vandaag", keek Poels terug. "Tom is natuurlijk ook een wereldcoureur. Veertig seconden lijkt veel, maar dat kan ook helemaal niks zijn."

'Diep respect voor Tom'

Poels nam zijn petje af voor zijn landgenoot. "Om op een podium te rijden van een grote ronde, is sowieso al heel knap. Een titel prolongeren is heel lastig, als je dan nog tweede wordt... diep respect."

Poels: diep respect voor Dumoulin

STER reclame