Een reiziger staat op een leeg busplatform in Utrecht bij de landelijke staking van vorige maand
NOS Nieuws

Busvervoer in verschillende regio's grotendeels plat

De meeste bussen in Utrecht, Het Gooi, West-Brabant, Drenthe en Groningen rijden vandaag niet vanwege de staking in het streekvervoer.

Volgens vakbond FNV heeft 80 tot 85 procent van de buschauffeurs het werk neergelegd, volgens werkgeversvereniging VWOV is dit 60 tot 65 procent. In West-Brabant rijden helemaal geen bussen, zegt een woordvoerder van de FNV.

De buschauffeurs willen minder werkdruk, meer loon en meer plaspauzes. Vorige week waren er al stakingen in Oost-Brabant, Zeeland en op de Veluwe. De estafettestaking gaat door tot half juni. "Daarna hopen we dat we goede afspraken kunnen maken. Als dat onverhoopt niet het geval is, beraden we ons op verdere acties zoals een landelijke staking."

In januari leek er een akkoord te zijn, maar dat werd afgewezen door de leden van de vakbonden. Begin deze maand werd daarom in het hele land het werk twee dagen neergelegd.

De huidige estafettestaking gaat niet helpen om tot een nieuw akkoord te komen, zegt VWOV-voorzitter Fred Kagie. "De FNV komt steeds weer met nieuwe eisen. Dat brengt een cao niet dichterbij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl