NOS WielrennenAangepast

Froome na monstersolo: dit heb ik nog nooit eerder gedaan

Rozetruidrager Froome: dit heb ik nog nooit eerder gedaan

Chris Froome begon de dag op plaats vier in het algemeen klassement, op 3 minuten en 22 seconden achterstand van rozetruidrager Simon Yates. Maar na een dag waarop Froome tot grote hoogte steeg en Yates volledig door het ijs zakte, zijn de rollen in de Giro d'Italia volledig omgedraaid.

Froome bekroonde een solo van tachtig kilometer met de etappewinst en mocht na afloop de roze trui in ontvangst nemen.

"Ik denk niet dat ik dit ooit eerder gedaan heb", zei Froome, die met vochtige ogen stond te wachten op de huldiging. "We hadden iets speciaals nodig om Yates, Dumoulin en Pozzovivo te lossen."

De mannen van Sky zetten zich al vroeg in de beklimming van de Colle delle Finestre, het hoogste punt van deze Giro, op kop. Binnen een mum van tijd reed Yates op achterstand. "Ik wilde het niet pas op de laatste klim doen, dus ging ik op de Finestre aan", verklaarde Froome.

Poels: Chris is geen gewone

Wout Poels dacht in eerste instantie: hij gaat te vroeg. "Maar Chris is geen gewone, als iemand het kan is hij het wel. Het was echt indrukwekkend."

Poels: Froome ging wel erg vroeg, maar hij is geen gewone

De Brit begon aan de Giro met een droom: na Eddy Merckx en Bernard Hinault als derde renner drie grote rondes op rij winnen. De droom leek al voor de start van de Giro, in Jeruzalem, uit elkaar te spatten: Froome ondervond in de eerste week veel last van een val tijdens het inrijden voor de tijdrit op de eerste dag.

In Jeruzalem verloor Froome al 37 seconden op Yates. Na anderhalve week stond hij twaalfde in het klassement op ruim drie minuten. Vorige week zaterdag vocht hij zich terug in de toptien met ritwinst op de Monte Zoncolan. Het was het begin van de wederopstanding.

Met nog één bergrit te gaan heeft de viervoudig Tourwinnaar 40 seconden voorsprong op Tom Dumoulin. "Ik voel me beter en beter, maar morgen wordt ook nog een heel zware dag. Hopelijk kunnen we het afmaken."

Poels: "Morgen wordt het volle bak koers, Dumoulin zal het niet opgeven. Iedereen heeft geleden en kijk naar Yates: er kan nog van alles gebeuren."

Het profiel van de twintigste etappe (zaterdag)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl