Chris Froome op de Finestre
NOS WielrennenAangepast

Froome zet Giro naar z'n hand, Dumoulin blijft tweede

Chris Froome heeft met een zeldzaam huzarenstukje de Giro d'Italia op z'n kop gezet. Hij demarreerde op tachtig kilometer van de aankomst en soleerde naar de finish. Simon Yates, tot vandaag de klassementsleider, zakte door het ijs, Tom Dumoulin behield zijn tweede plaats.

Froome is tevens de nieuwe leider in de Giro. Hij heeft nu een voorsprong van veertig seconden op Dumoulin. Zaterdag wacht de renners nog een bergetappe over drie beklimmingen van de eerste categorie.

Solo van tachtig kilometer

Froome verraste met een aanval op de Finestre, de hoogste beklimming in de ronde. Rozetruidrager Yates was het eerste slachtoffer. Hij kon al snel niet meer volgen en bereikte de top een kwartier na Froome. Zijn achterstand aan de finish? Liefst 38.51.

De alles-of-nietspoging van Froome was ook Domenico Pozzovivo te machtig. De nummer drie van het klassement kon ook niet mee met het eerste achtervolgende groepje (Dumoulin, Thibaut Pinot, Miguel Angel Lopez en Richard Carapaz).

Froome demarreert op Finestre

Met 0.45 achterstand op de top van de Finestre was de groep-Dumoulin zeker nog niet geslagen. Maar Froome denderde door en de diesel raakte niet op, ook al was hij aan een solo van tachtig kilometer bezig.

Dumoulin had de pech dat alleen Pinot en de teruggekeerde Sebastian Reichenbach (beiden FDJ) wilden rijden. Carapaz en Lopez, die allebei op jacht zijn naar de witte trui, deden helemaal niets.

Pinot ook niet meer, toen duidelijk werd dat hij vijf minuten marge op Pozzovivo had.

Tweede op veertig seconden

Froome begon met 3.20 voorsprong op de groep-Dumoulin aan de slotklim (7,2 kilometer à 9%), gaf amper terrein prijs en pakte ook nog 0.10 bonificatie. Dumoulin werd vijfde achter Carapaz, Pinot en Lopez en staat nu op veertig seconden van Froome.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl