ANP
NOS VoetbalAangepast

'Bemoeial' Oyf volgt Tsjigirinski op als eigenaar van Vitesse

Valeri Oyf is de nieuwe eigenaar van Vitesse. De 54-jarige Rus neemt per direct de aandelen over van Aleksandr Tsjigirinski.

Oyf maakte bij de Arnhemse club de voorbije twee seizoenen deel uit van de raad van commissarissen. Ook nu hij eigenaar is geworden, blijft Oyf lid van de rvc.

"We kennen Valeri al een paar jaar. Hij is betrokken bij de club en een bevlogen ondernemer", aldus algemeen directeur Joost de Wit van Vitesse."Met zijn enorme drive en passie voor voetbal, is hij erg gemotiveerd om als grootaandeelhouder bij te dragen aan de ambities van Vitesse."

Met de overname bezit Oyf 99% procent van de aandelen van Vitesse. Het 'gouden aandeel', waarmee onder meer de clubkleuren en speelstad gewaarborgd zijn, blijft in handen van het stichtingsbestuur.

Botsingen met Allach en Fraser

In juli 2016 werd de 54-jarige Oyf door eigenaar Tsjigirinski voorgedragen als lid van de raad van commissarissen bij Vitesse.

In tegenstelling tot Tsjigirinski, die zelden zijn gezicht liet zien in Arnhem, bemoeide Oyf zich nadrukkelijk met de gang van zaken bij de club.

Zo botste hij regelmatig met technisch directeur Mohammed Allach en trainer Henk Fraser. De laatste liet doorschemeren dat Oyf zich nadrukkelijk bemoeide met de opstelling en het speelsysteem.

Blijft Fraser bij Vitesse? 'Ben er voor mezelf uit'

Allach vertrok tussentijds naar Maccabi Haifa en Fraser liet op zijn beurt na de winterstop weten geen heil te zien in een langer verblijf bij Vitesse. Een paar dagen voor het duel tegen Sparta, de club waar Fraser volgend seizoen aan de slag gaat, werd hij ontslagen.

Onder interim-trainer Edward Sturing won Vitesse de play-offs en plaatste zich daarmee voor de tweede kwalificatieronde van de Europa League.

De technische leiding zal komend seizoen in handen zijn van de voormalige bondscoach van Rusland, Leonid Sloetski. Deze week ontving Sloetski zijn werkvergunning.

Carrière bij Abramovitsj

Opvallend is dat Oyf, net als zijn voorgangers Merab Zjordania en Aleksandr Tsjigirinski, een nauwe band onderhoudt met oligarch en Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj.

Oyf, ten tijde van de Sovjet-Unie geboren in het Oekraïense Odessa, maakte vanaf 1997 carrière bij diverse bedrijven van Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj, waaronder de olie- en gasmaatschappijen Sibneft, Gazprom Neft en Highland Gold Mining.

AFP
Roman Abramovitsj op de tribune bij Chelsea

Daarnaast is hij sinds 2012 algemeen directeur van de Moskouse afdeling Millhouse Capital, de investeringsmaatschappij van Abramovitsj.

Van 2004 tot 2008 was hij senator namens het Siberische Omsk - de thuisstad van Sibneft - in het Russische Federale Raad.

Overnames Vitesse:

2008-2010: In 2008 neemt hoofdsponsor Maasbert Schouten (oprichter van kredietverlener Afab) een belang van 20 procent in Vitesse en neemt zitting in de raad van commissarissen. In 2009 steunt hij de club opnieuw met een lening, op voorwaarde dat hij de overige aandelen ook in handen krijgt als de club niet aan zijn betalingsplicht voldoet. Dat blijkt in 2010 aan de orde, waardoor Schouten voor 99 procent eigenaar wordt van Vitesse.

16 augustus 2010: Schouten verkoopt zijn aandelen aan de Georgiër Merab Zjordania.

22 oktober 2013: Vitesse maakt bekend dat de aandelen van Zjordania zijn overgenomen door de Russische zakenman Aleksandr Tsjigirinski. Een officiële presentatie van de nieuwe eigenaar komt er niet.

25 mei 2018: Valeri Oyf is de nieuwe eigenaar van Vitesse, Tsjigirinski verdwijnt van het toneel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl