Erwin Olaf schenkt honderden foto's aan Rijksmuseum, volgend jaar expositie
412 foto's, zeven video's en talloze tijdschriften heeft fotograaf Erwin Olaf geschonken aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Ook heeft het museum nog 60 foto's en drie video's gekocht voor 200.000 euro. Dat heeft Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits bevestigd na een bericht in de Volkskrant.
Volgend jaar zal er een tentoonstelling van de foto's worden gepresenteerd.
Volgens Olaf en het museum vormen de foto's de "kerncollectie" van zijn 40 jaar oude oeuvre. Elke twee jaar zal er in overleg met Olaf worden bepaald wat er aan de collectie wordt toegevoegd.
Sommige foto's van hem zijn heel belangrijk in Nederland geweest voor de homo-emancipatie.
Het Rijksmuseum beheert de nationale fotocollectie. Die bestaat uit ongeveer 200.000 foto's. Daar horen de foto's van Olaf zeker bij, zegt Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits. "Sommige foto's van hem zijn heel belangrijk in Nederland geweest voor de homo-emancipatie. Olaf is een kunstenaar die lééft en het is fotografie die leeft; dat mag gezien worden", zei Dibbits in het NOS Radio 1 Journaal.
Er zijn geen verdere voorwaarden verbonden aan de schenking, zegt Olaf. De foto's worden volgend jaar tentoongesteld in het Rijks en in 2019 zullen ook het Gemeentemuseum en het Fotomuseum in Den Haag een groot overzicht van zo'n 400 foto's tonen naar aanleiding van Olafs 60ste verjaardag.
Controversiële foto's
Olaf werd in de jaren 80 bekend door zijn controversiële foto's. In de series Squares en Chessmen portretteerde hij bijvoorbeeld naakte bejaarden, mannen met erecties en forse naakte vrouwen in bondagekleding. In 1989 won hij de Eerste Prijs voor Jonge Europese Fotografen.
De laatste jaren werden z'n foto's minder controversieel. In 2011 won Olaf de Johannes Vermeerprijs. Hij schoot vaker foto's voor de koninklijke familie. Ook de portretfoto's ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van koning Willem-Alexander.