NOS NieuwsAangepast

Nabestaanden MH17 verwachten nu stappen van het kabinet

Bestuurslid Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 verwacht van het kabinet stappen na de vandaag gepresenteerde bewijzen van Russische betrokkenheid.

Hij verwacht niet dat het kabinet al naar het Europese hof stapt, maar zegt wel dat het kabinet de Russische staat zou kunnen aanklagen voor medeaansprakelijkheid voor het neerhalen van MH17. "Het kan nu niet meer bij een juridische verkenning blijven." De Stichting Vliegramp MH17 is een organisatie die nabestaanden vertegenwoordigt en hen helpt bij het verwerken van hun leed.

Bekijk hieronder waarom Ploeg stappen verwacht van het kabinet:

'Het kabinet moet overwegen de Russische staat aan te klagen'

Morgen spreekt de ministerraad over de bevindingen die het internationale onderzoeksteam JIT vandaag presenteerde. Premier Rutte komt daarvoor vervroegd terug van zijn bezoek aan India, terwijl minister Blok van Buitenlandse Zaken eerder terugkomt uit Luxemburg, waar hij met de koning en koningin is voor een staatsbezoek.

Nieuwe dingen

Ploeg hoorde in de persconferentie van het internationale onderzoeksteam JIT vandaag drie nieuwe dingen. Het belangrijkste is volgens hem dat het JIT heeft aangetoond dat de Russische 53ste brigade de Buk-raket heeft geleverd die MH17 neerhaalde. Daarmee is de betrokkenheid van de Russische staat aangetoond, zegt Ploeg.

Belangrijk vindt Ploeg ook dat het aantal mensen dat mogelijk betrokken was, is teruggebracht van honderd tot enkele tientallen. "Het net sluit zich", is zijn conclusie.

Verder vond Ploeg het opvallend dat het JIT voor het eerst openlijk forse kritiek uitte op het Russische gebrek aan medewerking. "Tot nu toe is men altijd voorzichtig gebleven, maar nu wordt gewoon gezegd dat de Russen de informatie die vandaag is gepresenteerd, hebben achtergehouden."

Niet te lang

Ploeg vindt niet dat het kabinet tot nu toe te afwachtend is geweest. Volgens hem is het reëel dat het kabinet wachtte op de bevindingen van het JIT. Maar nu het JIT zulke stevige uitspraken doet, moeten het kabinet en de Tweede Kamer daarmee aan de slag, vindt hij.

Inmiddels is de ramp al bijna vier jaar geleden, maar Ploeg vindt niet dat het allemaal al te lang duurt. Hij trekt de vergelijking met het Passageproces over de liquidaties in de Amsterdamse onderwereld, dat ook al jaren duurt. "Dit is een buitengewoon complex onderzoek. Ik denk dat het in belang is van de nabestaanden en de samenleving dat het in één keer grondig gebeurt, met bewijzen die standhouden voor de rechter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl