De nieuwe Italiaanse premier Conte na een afspraak met de president EPA

De door de Italiaanse coalitie voorgedragen premier Giuseppe Conte is goedgekeurd door president Sergio Mattarella. De 53-jarige Conte geldt als compromispremier van het rechtse Lega en de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging. De hoogleraar privaatrecht wil "de advocaat zijn van alle Italianen".

De populistische coalitie die hij vertegenwoordigt, staat sceptisch tegenover de Europese Unie. Conte zegt bereid te zijn samen te werken met Europese en internationale bondgenoten. Tegelijkertijd benadrukte hij dat hij zich voorbereidt om de belangen van de Italianen te verdedigen.

Conte was bij de afgelopen verkiezingen geen kandidaat, maar is wel al langer betrokken bij de Vijfsterrenbeweging. Hij hield zich in een schaduwkabinet van de partij bezig met juridische zaken.

Vanwege Contes geringe politieke ervaring had president Mattarella langer de tijd genomen voor zijn benoeming. Hij wilde extra overleggen met de voorzitters van het parlement.

De komende tijd moet Conte een ministerraad vormen. Die moet weer worden goedgekeurd door het parlement.

Onrustig

Op de financiële markten is het onrustig sinds duidelijk is dat Italië een populistische regering krijgt met Lega en de Vijfsterrenbeweging. De coalitie wil onder meer de pensioenleeftijd verlagen, een soort basisinkomen invoeren en de belastingen verlagen. Daardoor dreigt het land zich alleen maar verder in de schulden te steken, wordt gevreesd.

STER reclame