Mark M.
NOS NieuwsAangepast

OM verbetert administratie na blunder in zaak politiemol

Het Openbaar Ministerie past de eigen systemen aan om een fout zoals in de zaak van politiemol Mark M. in de toekomst te voorkomen. Door die fout kwam M. begin deze maand vrij, na een veroordeling tot vijf jaar gevangenisstraf voor corruptie.

Na die veroordeling, waarbij Mark M. zelf niet aanwezig was, gelaste de rechtbank dat Mark M. zo snel mogelijk gevangen moest worden gezet vanwege mogelijk vluchtgevaar. M. meldde zich een week later zelf bij de politie.

Hij ging in hoger beroep tegen de uitspraak. Daarmee was zijn gevangenisstraf niet definitief, omdat M. in hoger beroep kan worden vrijgesproken. Er blijft dus sprake van voorarrest, waarvoor steeds een verlenging moet worden aangevraagd.

Omdat het OM te laat aan het gerechtshof in Den Bosch om die verlening van voorlopige hechtenis heeft gevraagd, besloot het hof om hem vrij te laten.

Typefout

Volgens het ressortpakket is het misgegaan door een typefout in het digitale systeem dat wordt gebruikt bij het plannen van het moment waarop over de hechtenis van de verdachte moet worden besloten. In plaats van 26-02-2018 als startdatum van de voorlopige hechtenis werd 26-03-2018 ingevoerd.

Die fout is niet automatisch door het systeem gecorrigeerd en daarom laat het OM de verschillende systemen aanpassen. Dan is het niet meer mogelijk een latere startdatum van de voorlopige hechtenis in te voeren dan de datum van invoer. Over acht weken moet de wijziging zijn doorgevoerd.

Mark M. blijft nu in ieder geval op vrije voeten tot na de behandeling van zijn zaak in hoger beroep. Die staat gepland voor 7 augustus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl