Koning en koningin ontvangen door groothertog van Luxemburg

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Willem-Alexander en Máxima op bezoek in Luxemburg

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn op staatsbezoek in Luxemburg. Ze zijn ontvangen door groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa en waren bij een kranslegging bij het nationale oorlogsmonument van Luxemburg.

Vanmiddag worden koning en koningin rondgeleid in de oude binnenstad van Luxemburg, die op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Willem-Alexander kent Henri onder meer van het Internationaal Olympisch Comité, waar de koning lid van was totdat hij op de troon kwam.

De vorstenhuizen van Nederland en Luxemburg hebben een gezamenlijke geschiedenis: ze stammen uit verschillende takken van het huis Nassau. De Nederlandse koningen Willem I, Willem II en Willem III waren ook groothertog van Luxemburg. Koningin Wilhelmina kon haar vader niet opvolgen op grond van de Salische wet, een wet uit de vroege middeleeuwen die bepaalt dat een vorst niet kan worden opgevolgd door een dochter.

In 1772 hadden de verschillende takken van het huis Nassau bepaald dat als een vorst uit dit huis zonder mannelijke opvolgers overleed, hij zou worden opgevolgd door een lid van een andere tak van het huis. Willem III werd op grond van dit verdrag opgevolgd door Adolf van Nassau-Weilburg.

Toen er geen mannelijke troonopvolgers meer waren kreeg Luxemburg een zijn eigen vorst, op basis van een oud verdrag van het huis Nassau. Tijdens het staatsbezoek is daar aandacht voor op een tentoonstelling in het kasteel van Vianden.

STER Reclame