ANP
NOS SportAangepast

Zonderland heeft doktersjas weer opgeborgen en is 'aardig op weg'

Sinds zijn spectaculaire rekstokoefening van vorig jaar op de WK in Montreal, waar hij deels met één arm rondzwaaide en uiteindelijk zilver veroverde, heeft Epke Zonderland geen wedstrijd meer geturnd. Zijn studie geneeskunde genoot voor even de voorkeur.

Maar de doktersjas hangt weer aan de kapstok. De olympisch kampioen van 2012 heeft zich weer met ziel en zaligheid op het topsportleven gestort. Zij het dat hij zich nu nog in de opbouwfase bevindt.

"Fysiek gezien ben ik al aardig ver", vindt de vorige maand 32 jaar geworden Zonderland. "Het is nog wel werken en er moet nog heel veel netheid bij, maar in grote lijnen ben ik alweer aardig op weg."

De Europese kampioenschappen, in augustus in Glasgow, naderen ondertussen al snel. En twee maanden later al zijn de WK. "Dat is best wel krap ingepland. We zijn gewend om de EK in het voorjaar te turnen, daarna een pauze te nemen en dan weer op te bouwen naar de WK."

"Maar die tijd hebben we nu niet; we moeten door. We moeten er nu voor waken dat we niet te lang aan het pieken zijn. Het is de bedoeling om bij de WK echt top te zijn."

Overwogen om de EK dan maar over te slaan heeft de Fries niet. "Nee. Ik doe liever een EK mee op half niveau dan dat ik helemaal niet meedoe. Natuurlijk is het jammer, want je wilt altijd op het hoogste niveau zijn. Maar ja, soms moet je keuzes maken voor de lange termijn. Maar als het meezit, kan ik op beide toernooien goed in vorm zijn."

Team ook belangrijk

De rekstokspecialist ziet dan ook wel degelijk kansen op succes bij de EK. "Ik ga zeker wel voor de titel. Ik heb het idee dat als ik zo door kan turnen, ik weer op het niveau van de WK kan komen qua moeilijkheid van de oefening. Ik kan mij wel voorstellen dat ik nu voor vier in plaats van vijf vluchtelementen kies en geen extra risico neem. Maar ik wil wel een oefening neerzetten die het waard is om in de prijzen te vallen."

En daarmee maakt hij de EK niet helemaal ondergeschikt aan de WK, die in oktober in Doha worden gehouden. "De EK zijn ook superbelangrijk, ook omdat we met het team deelnemen. We zijn een keer zesde geworden en erop gebrand om dat te verbeteren. Ik ben daarom niet alleen op rekstok bezig, maar heb ook brug en voltige weer opgepakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl