Reuters
NOS NieuwsAangepast

Trump wil onderzoek naar infiltratie FBI in zijn verkiezingscampagne

President Trump eist dat zijn ministerie van Justitie onderzoek doet naar spionage door de FBI in verkiezingstijd. Hij wil weten of er in 2016 een mol in zijn campagneteam is geïnfiltreerd "voor politieke doeleinden".

Het ministerie moet van Trump ook nagaan of er iemand van het ministerie zelf heeft gespioneerd om achter zijn campagnestrategie of andere belangrijke informatie te komen. Mocht er sprake zijn geweest van zulke infiltratie, dan wil hij ook weten of de regering-Obama daartoe opdracht gaf.

De president twitterde dat hij morgen officieel opdracht geeft voor het onderzoek.

Vrijdag beschuldigde Trump de federale recherche al van spioneren in zijn campagne, "zelfs voordat de FBI enig benul had van dat nepverhaal over Russische inmenging (phony Russia hoax)".

The New York Times weersprak dat vrijdag. De FBI zou pas later in de campagne een informant naar twee campagne-adviseurs van Trump hebben gestuurd, niet om in het geheim rond te neuzen, maar om te praten over verdachte banden met Rusland die aan het licht waren gekomen. De twee adviseurs waren volgens de krant George Papadopoulos en Carter Page.

The New York Times zegt te weten wie de betreffende FBI-informant is (een Amerikaanse wetenschapper die in Engeland doceert), maar noemt zijn naam niet om hem niet in gevaar te brengen.

Onderzoek Mueller

Het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar mogelijke obstructie van de rechtsgang door Trump moet op 1 september afgerond zijn. Dat heeft Mueller Trumps advocaat en oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani enkele weken geleden laten weten, zo stelde Giuliani in The New York Times. Volgens de krant is het een poging om Mueller publiekelijk onder druk te zetten.

Mueller bekijkt in de zaak of Trump onder meer met het ontslaan van FBI-baas James Comey de rechtsgang probeerde te belemmeren. Volgens Giuliani moet de zaak, waarin Trump nog moet worden ondervraagd, snel worden afgerond, omdat anders de kans bestaat dat kiezers worden beïnvloed bij de tussentijdse verkiezingen in november. De kwestie is slechts een klein onderdeel van Muellers grote onderzoek naar Russische inmenging bij de afgelopen Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl