Fractieleden SP Venray stappen op uit onvrede over partijtop

Drie van de vier fractieleden van de SP in Venray stappen op. Ze zijn het niet eens met de koers van de landelijke partij en vinden dat er intern te weinig discussies worden gevoerd. Ze gaan als zelfstandige partij in de raad verder, hebben de raadsleden laten weten aan EenVandaag.

"Het vertrouwen is weg", zegt raadslid Erica van den Akker, die namens de opgestapte leden het woord voert. "Meerdere keren hebben we aangegeven dat we verandering en discussies willen, maar steeds krijgen we nul reactie. Dan houdt het een keer op. Ik voel me niet meer thuis in de partij."

Onzichtbaar

Er is meer kritiek op de partij. Verschillende SP-afdelingen vinden de SP te onzichtbaar waar het gaat om thema's als klimaat en migratie en ze vinden dat er te veel aandacht gaat naar de zorg.

Van den Akker hoopt dat haar vertrek en dat van haar collega's ook andere afdelingen aan het denken zet. In de SP-fractie in Venray blijft dus nog één raadslid over.

De afgelopen tijd zijn er ook op andere plekken mensen uit de SP gestapt. Eind april stapten vijf van de acht leden van de Limburgse SP-fractie op. Ook een gedeputeerde diende zijn ontslag in. Ze waren ook ontevreden over de koers van de partij, meldt 1Limburg.

Zetels teruggeven

Lieke Smits, de partijsecretaris van de SP, zegt in een reactie tegen EenVandaag het vreemd te vinden dat de raadsleden zich twee maanden geleden hebben laten verkiezen en nu hun zetel meenemen. "Ze hadden minstens hun zetels kunnen teruggeven aan de partij."

Volgens haar is er wel discussie in de partij. "Een aantal weken geleden hebben wij een goed overleg gehad met leden en kaderleden in Limburg. Iedereen was erbij, alleen Venray ontbrak. Vanuit het partijbestuur zijn meerdere pogingen gedaan om met ze in gesprek te gaan, maar daar zijn ze niet op ingegaan. Als er zorgen zijn, dan ga je met elkaar in gesprek. Ik heb hier geen goed woord voor over."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl