Een overslagplaats voor steenkool in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Groot pensioenfonds staakt kolenbeleggingen en zet druk op Shell

Het pensioenfonds voor de grootmetaal, PME, belegt niet meer in producenten van steenkolen. Het fonds wil helpen de CO2-uitstoot terug te dringen en vindt het gebruik van steenkolen daarom niet meer van deze tijd.

PME is het eerste grote pensioenfonds dat helemaal uit de steenkolen stapt. Dat is opmerkelijk, omdat sommige bedrijven in de grootmetaal nog steenkool gebruiken, bijvoorbeeld om warmte op te wekken voor de productie van staal.

Leefbare aarde

"Toch is de overtuiging dat we ook in deze industrie af moeten van vervuilende brandstoffen", zegt PME-topman Eric Uijen in dagblad Trouw. Hij wijst erop dat er inmiddels alternatieven zijn. "Wij beleggen niet voor vandaag of morgen, maar voor overmorgen. Ook dan moet de aarde nog leefbaar zijn."

Alle belangen in producenten van kolen, met een waarde van 6,3 miljoen euro, zijn inmiddels verkocht. Volgens Trouw heeft PME het besluit genomen mede op verzoek van de deelnemers (werkenden en gepensioneerden) en de aangesloten werkgevers.

Shell duurzamer

Verder zal PME komende dinsdag volgens Trouw op de aandeelhoudersvergadering van Shell instemmen met een klimaatresolutie van de activistische beleggersgroep Follow This. Die wil dat het olieconcern zijn beleid afstemt op het Klimaatakkoord van Parijs.

Shell heeft aandeelhouders geadviseerd tegen te stemmen. Follow This heeft al twee keer eerder geprobeerd Shell te dwingen zijn beleid duurzamer te maken. Toen mislukte dat vanwege een gebrek aan steun.

PME wil de CO2-voetafdruk van zijn aandelenportefeuille in 2021 met een kwart hebben teruggebracht in vergelijking met 2015. Het fonds gaat praten met bedrijven in de staal-, cement-, en energiesector over het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen. Als dat niet snel genoeg gaat, trekt het fonds zich terug uit die ondernemingen.

47 miljard euro

PME is in omvang het vijfde pensioenfonds van Nederland. Het vermogen bedraagt ruim 47 miljard euro. Het fonds regelt de pensioenen voor 625.000 deelnemers. Dat zijn (oud-) medewerkers van bijvoorbeeld scheepswerven, machinebouwers, staalgieterijen en fabrikanten van halfgeleiders - allemaal grote en middelgrote bedrijven.

Kleine metaalbedrijven vallen onder een ander pensioenfonds, PMT.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl