Duo 'Danny en Hennie' wil met Groningen Europa in

time icon Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ambitieuze Buijs gaat voor Europees voetbal met Groningen

Europees voetbal spelen met FC Groningen. Dat is het ambitieuze doel dat Danny Buijs voor ogen heeft met de club waar hij als speler razendpopulair werd en waar hij als trainer volgend seizoen zijn debuut in de eredivisie maakt.

De 35-jarige Buijs werd vandaag gepresenteerd in Groningen, samen met zijn assistent, de ervaren Hennie Spijkerman (67). Buijs is nu trainer van Kozakken Boys, waarmee hij nog kampioen hoopt te worden in de Tweede Divisie. Daarna volgt de sprong in het diepe, zijn eerste klus als coach in het profvoetbal.

"Alles gaat veranderen", weet Buijs. "Ik werk nu met een parttime staf, sommigen zijn zelfs vrijwilliger, en we trainen drie keer per week. Dat gaat bij Groningen naar drie keer per dag, bij wijze van spreken. Ik krijg een karrenvracht mensen om me heen, professionals met specifieke kwaliteiten. En de aandacht is natuurlijk veel groter."

Danny Buijs als trainer op de bank bij Kozakken Boys ANP Pro Shots

Als voetballer werd Buijs geroemd om zijn werk- en vechtlust. Die winnaarsmentaliteit hoopt hij bij Groningen terug te zien. "Uiteindelijk begint alles bij jezelf. Geloof je ergens in en ben je bereid alles te geven om het maximale eruit te halen? Als je dan ook de kwaliteiten hebt, want dat is wel nodig, dan kun je heel ver komen", zegt Buijs.

Buijs kan nu nog niet zeggen hoe hij precies wil gaan spelen met Groningen. "Wij kunnen heel veel idee├źn hebben, en die heb ik als trainer ook, maar het gaat er uiteindelijk wel om welke spelers je tot je beschikking hebt. Wat past het beste bij die spelers? Ik kan mijn wil wel doordrijven, maar als het niet past bij de spelers gaat het geen resultaat opleveren."

"Doel is om mee te spelen voor de play-offs. En die dan ook te winnen, zodat je je plaatst voor Europees voetbal. Voor eigen publiek moet je uitstralen dat je moeilijk te verslaan bent, dat je veel punten haalt. Dat willen we met Groningen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Jans: Buijs heeft zich fantastisch gepresenteerd

Het is misschien een gok om de relatief jonge Buijs aan te stellen als trainer, maar technisch manager Ron Jans is zeer overtuigd van diens kwaliteiten. Bovendien is er niet voor niets gekozen voor de ervaren Spijkerman als assistent.

Jans: "Ik hoor mensen zeggen dat het een groot risico is om een onervaren trainer aan te stellen. Maar Hans Westerhof werd ook ooit vanuit het amateurvoetbal hoofdtrainer bij de FC. Dat is heel goed gegaan."

"En de club waagde het ooit om de assistent-trainer van Emmen, halverwege een seizoen waarin het niet goed ging, hoofdtrainer te maken. Dat was ik zelf. Ervaring krijg je door het te doen en ze (Buijs en Spijkerman, red.) krijgen de kans en de tijd", aldus Jans.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Jans over 'druistige' Buijs: zal nog wel eens wat gebeuren

Als speler had Buijs een druistig karakter, weet Jans, die Buijs van 2004 tot en met 2006 meemaakte als speler in Groningen. "Hij is nog steeds geliefd bij het publiek, want hij gaf altijd gas. De grens opzoeken en er soms overheen gaan, dat heb ik als trainer erg gewaardeerd."

"Hij zal bewijzen dat hij dat druistige nu beter richting kan geven. En af en toe zal er nog wel eens iets gebeuren, dat weet hij zelf nu ook al. Hij kent zichzelf goed. Maar als het een keer misgaat, zal hij zelf de eerste zijn die zegt: dat was niet zo handig."

STER Reclame