De fantasy visfontein in Stavoren, gisteren Omrop Fryslân

Het is 'kletterdei' in Friesland. Tussen 16.00 en 17.00 uur zijn in tien van de elf Friese steden speciaal ontworpen fonteinen in werking gesteld. In de meeste gevallen klettert er water, maar rond de kinderhoofden-fontein in Leeuwarden vormt zich een mistwolk. Het project 11Fountains is een blijvende herinnering aan het feit dat Leeuwarden in 2018 culturele hoofdstad van Europa is.

De fonteinen zijn ontworpen door internationale kunstenaars en vallen volgens Omrop Fryslân stuk voor stuk op door hun speciale vorm. Zo ligt in Harlingen een vette, zwarte walvisfontein in de Waddenzee, in Bolsward staat een vleermuisfontein en in Stavoren een visfontein die zo uit een fantasyfilm zou kunnen komen.

De kinderhoofden-fontein in Leeuwarden Omrop Fryslân

De meest opvallende fontein bij 11Fountains is die van de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa. Hij maakte de kinderhoofden-fontein die nu voor het station van Leeuwarden staat. De fontein 'produceert' geen water maar mist. Bijzonder genoeg, want net als bij echte mist verdwijnt die als het windkracht vier of meer is.

De elfde fontein, de IJsfontein in Dokkum, wordt later in werking gesteld.

STER reclame