Michel Platini, voormalig voorzitter van de UEFA
NOS VoetbalAangepast

Platini erkent 'geplande' finale op WK 1998

Michel Platini heeft tekst en uitleg gegeven over de gestuurde loting bij de groepsindeling voor het WK van 1998 in Frankrijk. Door de gestuurde loting konden gastland Frankrijk en titelverdediger Brazilië elkaar pas in de finale treffen als ze allebei hun groep zouden winnen.

Dat was overigens voor de loting al bekend, dus Platini, toen met Fernand Sastre hoofd van de WK-organisatie, zegt wat dat betreft niets nieuws.

Loting WK 1998: kijk naar de uitleg van Blatter

"We hadden voor de loting van het WK bepaald dat Frankrijk en Brazilië in de groepen A en C zouden komen, zodat ze, wanneer ze hun groepen zouden winnen, elkaar niet voor de finale tegen zouden komen", zegt de voormalig voorzitter van de UEFA in een interview met het radiostation France Bleu.

'Gebeurt altijd'

Zo'n gestuurde loting gebeurt vaker. Zo waren bij het WK van 2006 gastland Duitsland en regerend kampioen Brazilië al ingedeeld in een groep, zodat ze elkaar bij groepswinst ook tot de finale zouden ontlopen.

"Dat soort dingen gebeuren als je een WK organiseert", gaat Platini verder. "Je gaat als gastheer niet zes jaar lang een WK voorbereiden om je land in de kwartfinale tegen de topfavoriet te laten spelen. En Frankrijk is echt niet het enige land waarin dit is gebeurd. Het gebeurt namelijk altijd..."

Zinedine Zidane (l) en Carlos Dunga (r)

De missie van de organisatie slaagde, want Frankrijk en Brazilië troffen elkaar pas in de finale. De Fransen wonnen die met 3-0. In 2006 slaagde de opzet niet helemaal. Beide landen werden groepswinnaar, maar haalden de finale niet.

Reactie KNVB

De KNVB reageert gelaten op de uitspraken van Platini. "Van manipulatie van groepswedstrijden en beïnvloeding van de loting is bij ons niets bekend, op welk toernooi dan ook. Die uitspraken komen op het conto van Platini."

De voetbalbond zal geen actie gaan ondernemen. "Het is aan de FIFA om te bepalen of ze een onderzoek willen starten en als ze dat nodig achten zal de KNVB dat niet tegenhouden. Zelf het initiatief nemen tot een onderzoek op basis van deze uitspraken van Platini, doen we echter niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl