Bagageafhandelaars op Schiphol
NOS NieuwsAangepast

FNV sluit akkoord met bagageafhandelaars, maar bij één bedrijf dreigen nog acties

Vakbond FNV Luchtvaart heeft na verschillende acties op Schiphol een akkoord bereikt met twee van de drie bagageafhandelbedrijven. Met Menzies Aviation en Swissport Handling zijn salarisverhogingen afgesproken van ruim 5 procent in twee jaar.

Ook worden er meer mensen aangenomen om de werkdruk te verlichten, krijgen de werknemers meer werkzekerheid, wordt het aantal nachtdiensten beperkt tot maximaal 9 per maand en hoeven ouderen helemaal geen nachtdiensten meer te draaien.

De derde grondafhandelaar, Aviapartner, doet niet mee met het Cao-akkoord. FNV is woedend op Aviapartner. Volgens de vakbond hadden onderhandelaars van dat bedrijf onvoldoende mandaat en hebben ze de onderhandelingen gefrustreerd. "Hun gedrag was een belediging voor hun personeel en de FNV. Ze zijn dan ook huiswaarts gestuurd", zegt FNV-onderhandelaar Asmae Hajjari. Volgens haar heeft het dinsdagavond bij de onderhandelingen tot een flinke botsing geleid. "Dat was een vuurwerkmoment."

De bond roept het bedrijf op om zich aan te sluiten bij de gemaakte afspraken, anders volgen er acties.

Niet bereikbaar

Aviapartner zegt tegen de NOS dat de onderhandelingen over aanzienlijke bedragen gingen die moesten worden afgestemd met het hoofdkantoor. De directie zat in het buitenland en was tijdens de onderhandelingen niet bereikbaar.

Het bedrijf zegt positief tegenover een sector-cao te staan en wil snel met de FNV om tafel om zich bij de afspraken aan te sluiten. "De afspraak voor een sector-cao ziet er op zich positief uit", aldus de hr-manager van het bedrijf.

Steeds goedkoper

Bagageafhandelaars hielden de afgelopen weken werkonderbrekingen. Ze klaagden over de hevige concurrentie tussen de bedrijven, waardoor er op arbeidsvoorwaarden werd bezuinigd.

Volgens de FNV is die trend in steeds meer sectoren in de luchtvaart te zien. "Het moet allemaal steeds goedkoper, waardoor er steeds minder geld voor de werknemers is", zegt Leen van der List van FNV Luchtvaart. Volgens hem is de afspraak om tot een sector-cao te komen een historisch moment. "Zo stoppen we de race naar beneden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl