Een hulpverlener in Congo met beschermende kleding
NOS NieuwsAangepast

WHO: risico op ebolabesmetting in Congo is erg groot

De wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat het risico op besmetting met ebola in Congo nu 'erg groot' is. Eerder was het risico 'groot', maar de besmettelijke ziekte heeft nu ook de stad Mbandaka bereikt, waar belangrijke snelwegen en vaarwegen doorheen lopen.

Ook heeft Mbandaka een vliegveld met belangrijke nationale verbindingen. In de havenstad wonen meer dan een miljoen mensen. Bij zeker een van hen is de dodelijke ziekte aangetroffen. Tot voor kort was de ziekte alleen vastgesteld in dorpen in de omgeving van de stad.

Het risico dat ebola zich nu verder in Congo verspreidt, is volgens de WHO dus erg groot. Maar de kans dat de ziekte ook in andere landen uitbreekt, is klein, zegt de wereldgezondheidsorganisatie. Ook Marit de Wit van Artsen zonder Grenzen denkt dat de uitbraak tot Congo beperkt blijft. "Mbandaka is geen vakantiebestemming en er zijn geen directe vluchten met het buitenland."

Betere middelen

Gisteren zei de WHO al dat de situatie in Congo zorgwekkend is. Wel liet directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus weten dat er nu betere middelen zijn om ebola te bestrijden. Sinds kort is er een effectief vaccin. Maar daar gaat het niet alleen om, zegt De Wit: "er zijn nu teams beschikbaar die behandelcentra gaan opzetten en voorlichting gaan geven."

Ongeveer dertig experts van de WHO zijn in Mbandaka om de verspreiding van het ebolavirus tegen te gaan. Ook zijn er ongeveer veertig Belgische medewerkers van Artsen zonder Grenzen in het land.

Volgens het Congolese ministerie van Volksgezondheid is nu bij veertien mensen de ziekte vastgesteld en is één van hen inmiddels overleden. Nog eens 31 mensen zijn mogelijk of waarschijnlijk ziek, zegt het ministerie.

Ongeveer 500 Congolezen worden in de gaten gehouden, omdat ze mogelijk contact met ebolapatiënten hebben gehad. Zij worden gevaccineerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl