Eerst de inhoud en dan 'de poppetjes' bij vorming college Rotterdam

Aangepast
ANP
Geschreven door
Henrik-Willem Hofs
Verslaggever

Twee maanden na de spannende verkiezingen in de Maasstad is nog steeds niet duidelijk welke partijen er in een nieuw stadsbestuur komen. Twee verkenners kwamen er niet uit en adviseerden twee nieuwe informateurs om maar eens bij de inhoud te beginnen.

Paul Rosenmöller en Pieter Duisenberg voerden de afgelopen weken tientallen gesprekken met politici en maatschappelijke organisaties in de stad. Verder gaven ze GroenLinks en de VVD als politieke uitersten de opdracht om samen een programma te schrijven. De uitkomst van deze processen is vandaag gepresenteerd.

Taal, mensen uit de bijstand krijgen en wonen zijn de speerpunten. Maar de grootste opdracht ligt volgens de informateurs bij de overgang naar schone energie. Dat kan een vliegwiel worden om banen en bouwplannen in de stad aan te jagen. Er moet daarom een Rotterdams energie- en klimaatakkoord komen vinden de informateurs. Naast een plan om meer jongeren aan het werk te helpen.

Paul Rosenmöller en Pieter Duisenberg NOS / Henrik-Willen Hofs

Volgens Paul Rosemöller moeten de partijen in een nieuw college zich daaraan verbinden. "Het is een vrij nieuwe methode maar ook een noodgreep omdat de versnippering en de polarisatie in de gemeenteraad groot waren na de verkiezingen."

De komende week gaan de informateurs met alle partijen praten. Ze willen weten wie er met deze plannen aan de slag willen. GroenLinks-fractievoorzitter Judith Bokhove is uiteraard enthousiast over het conceptakkoord. Zij wil dolgraag de volgende fase in. "Zet ons maar in."

Belangrijker is wat de grootste partij Leefbaar Rotterdam gaat doen. Fractievoorzitter Joost Eerdmans gaat zeker niet tekenen bij het kruisje. "We willen best praten over samenwerking op basis van het raamwerk. Maar bijvoorbeeld integratie staat er niet in." Daar wil Leefbaar Rotterdam werk van gaan maken. "Maar ik geloof wel in deze methode, eerst de inhoud en dan verder praten", aldus Eerdmans.

De partijen en de informateurs in Rotterdam streven ernaar dat er voor de zomer nog een nieuw stadsbestuur komt.

STER Reclame