Sam Bennett gaat als eerste over de finish, voor Danny van Poppel
NOS WielrennenAangepast

Sam Bennett troeft Van Poppel af en boekt tweede ritzege

Sam Bennett heeft de twaalfde etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Ier, die ook al zegevierde in de zevende etappe, troefde in de finale van de rit over 214 kilometer naar het circuit van Imola de Nederlander Danny van Poppel op slimme wijze in de sprint af.

Het voornamelijk vlakke parcours leek op het lijf geschreven van Elia Viviani. De Italiaan is de snelste man in het peloton en won al twee massasprints. Bovendien heeft de QuickStep-renner een uitstekende ploeg om zich heen.

Het liep allemaal anders in de etappe die in de laatste kilometers werd geteisterd door regen. Op het moment dat de vijf vroege vluchters (vier Italianen en een Albanees) van de dag op 35 kilometer van de meet in de kraag werden gevat, scheurde het peloton in twee stukken. Viviani had zich laten verrassen en zat in het tweede deel.

Viviani gezien

QuickStep werkte zich een slag in de rondte om weer aansluiting te krijgen. En toen dat 15 kilometer later eindelijk was gelukt, zette Tim Wellens (Lotto-Soudal) met een splijtende demarrage het peloton opnieuw in vuur en vlam. De Belg redde het niet, maar Viviani was nu echt gezien.

De regie was nu even helemaal weg en Matej Mohoric (die dinsdag zegevierde in de langste etappe van deze Giro) en Carlos Betancur grepen een pittig klimmetje aan (op 5 kilometer van de meet) om weg te springen. De twee hielden het lang vol en op zo'n 500 meter van de meet hadden ze nog steeds een gaatje.

Op dat moment greep Bennett zijn kans. De 27-jarige renner van Bora-Hansgrohe wachtte de sprint niet af, reed naar de twee vluchters toe en snelde op het spekgladde circuit van Imola naar zijn tweede etappezege deze Giro. Het pelotonnetje, met Van Poppel voorop, kwam net te laat.

Ongewijzigde toptien

In de top van het klassement veranderde niets. Simon Yates blijft rozetruidrager, Tom Dumoulin volgt op 47 seconden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl