Tilburg Trappers viert zijn derde titel in de Oberliga Twitter: @tilburgtrappers
NOS Sport IJshockey Aangepast

Te dominante Trappers wachten tot de deur naar DEL2 opengaat

De toekomst van Tilburg Trappers in het Duitse ijshockey staat ter discussie. Op zoek naar meer weerstand en een betere competitie trad de Nederlandse ijshockeyclub die jaar geleden als 'gastploeg' toe tot de Oberliga, maar na drie opeenvolgende kampioenschappen voor de Tilburgers zien de Duitse tegenstanders de Nederlandse gast liever van het toneel verdwijnen.

Acht van de twaalf clubs uit de Oberliga - het derde niveau in Duitsland - hebben de Duitse ijshockeybond te kennen gegeven dat Tilburg Trappers niet langer gewenst is in de competitie. De clubs willen zelf weer kans maken op de titel. Dat wil niet zeggen dat ze Tilburg volledig willen weren van het Duitse ijs. Volgens de clubs in de Oberliga zou Tilburg prima kunnen toetreden tot de DEL2, het een-na-hoogste niveau in Duitsland.

Oberliga, DEL2, DEL

Dit seizoen lieten de Tilburgers eens te meer blijken te goed te zijn voor de Oberliga. In de reguliere competitie had de Nederlandse club een voorsprong van 28 punten op nummer twee. Echter, promotie is reglementair niet mogelijk. De DEL2 en de DEL, de hoogste Duitse competitie, zijn autonome competities. Om te kunnen toetreden tot een van die twee topcompetities is groen licht nodig van de deelnemende clubs.

De Duitse bond heeft geen directe zeggenschap over de DEL2 en de DEL. De Duitse bond heeft wel volledige zeggenschap over de Oberliga. De bond zou daarom de noodkreet van de Oberliga-clubs kunnen negeren en Tilburg ook volgend seizoen weer toegang kunnen verlenen. Tegelijkertijd zou de bond ook een signaal kunnen afgeven aan de DEL2 om de deur open te zetten voor de Tilburg Trappers.

Algemeen directeur Sven Brok van Tilburg Trappers maakt zich vooralsnog weinig zorgen over het pact van de acht Oberliga-clubs. Aan de hand van vier vragen laat Brok zijn licht schijnen over de Duitse kwestie.

Zijn jullie teleurgesteld in de Oberliga-clubs en de Duitse bond?

"Vooropgesteld, de Duitse clubs zijn niet boos op Tilburg. We hebben met elke club een goede verstandhouding. Het is de clubs vooral een doorn in het oog dat wij niet kunnen promoveren. Dat hebben wij drie jaar geleden zo met de Duitse ijshockeybond afgesproken."

"Destijds hadden we totaal niet verwacht dat we zo'n dominante rol in de Oberliga zouden gaan spelen. Het is een uitzonderlijke situatie. Wij promoveren ook het liefst, dan heb je een win-win-situatie."

Kan de afspraak met de bond niet worden heroverwogen?

"Het ligt nogal gecompliceerd, want de veertien clubs uit de DEL2 hebben de zeggenschap over hun eigen competitie, buiten de Duitse bond om. Dus je hebt ook weer met veertien meningen te maken."

"Maar de DEL2 ziet ons wel als een serieuze kandidaat, want we worden voor bijeenkomsten uitgenodigd. We krijgen bovendien steun van de clubs uit de Oberliga, die ons ook liever zien promoveren."

"Zo proberen we met z'n allen de DEL2, zonder de boel te gaan pushen, ervan te overtuigen. Toch verwacht ik dat we in september, als het seizoen weer begint, nog steeds in de Oberliga spelen."

Is uitwijken naar een ander land een optie?

"Natuurlijk zijn er nog andere grote competities in Europa, maar daar zijn wij nu niet mee bezig. Onze grootste wens is om in Duitsland actief te blijven. We hebben het naar onze zin zoals het nu gaat."

Zien jullie de promotie ooit worden ingevoerd?

"Het is iets van de lange termijn, maar ik verwacht dat het ooit wel gaat gebeuren. Er zijn vele partijen die er positief in staan. Nogmaals, niemand is tegen Tilburg. De onderlinge contacten zijn goed."

"Er staat momenteel geen vergadering op planning, maar mijn gevoel zegt dat de deur op een kier staat wat betreft de promotiekansen voor Tilburg Trappers."

STER reclame