Logo van het nieuwe winkelcentrum Wethouder Kees Geldof

Gedoe met aanbestedingen en de economische crisis gooiden jarenlang roet in het eten, maar nu heeft het Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn een eigen winkelcentrum. Vanmiddag was de feestelijke opening.

Zo'n centrum was hard nodig voor de 80.000 inwoners van het stadsdeel, vindt economisch geograaf Ton van Rietbergen van de Universiteit Utrecht. "Leidsche Rijn heeft de omvang van een stad als Helmond", zegt hij tegen RTV Utrecht. "Het is belangrijk voor de inwoners. Ik sprak gisteren nog iemand die terugkeek naar de tijd dat Leidsche Rijn alleen een kampeerwinkel had."

Wethouder Kees Geldof

De straten in het nieuwe winkelcentrum hebben namen als Parijsboulevard, Luxemburgpromenade en Hof van Bern. Er zijn 130 winkels en ruim 700 woningen. Daarmee is het winkelcentrum wel kleiner dan de bedoeling was. Vanwege financiële problemen werd gekozen voor een minder grote variant.

Winkeliers zaten bovendien niet te wachten op de komst van een megasupermarkt en stapten naar de rechter. Die stelde hen in het ongelijk, waardoor de grote supermarkt er nu alsnog staat.

Ondanks de feestelijke opening van wat 'het tweede stadshart van Utrecht' wordt genoemd, zijn nog niet alle winkels te bezoeken. De komende tijd worden diverse winkels geopend, net als de bibliotheek. De gemeente Utrecht hoopt dat Leidsche Rijn Centrum jaarlijks 7 tot 9 miljoen bezoekers trekt.

Het winkelgebied werd vandaag feestelijk geopend met onder meer optredens RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

STER reclame