Een zeldzame blauwe diamant heeft gisteren op een veiling in Genève ruim 5,5 miljoen euro opgebracht. De steen staat bekend als de Farnese, omdat hij in 1715 als huwelijkscadeau werd gegeven aan prinses Elisabeth Farnese. Zij trouwde met de Spaanse koning Filips V.

De veiling bij Sotheby's in Genève duurde precies vier minuten. Het startbod lag op drie miljoen euro. Uiteindelijk verwisselde de steen dus van eigenaar voor een flink hoger bedrag. Wie de diamant heeft gekocht, is niet bekend.

Zo werd de diamant geveild

De Farnese-diamant heeft een blauwe kleur en dat is uitzonderlijk. Van alle diamanten die worden gevonden, is 0,10 procent blauwachtig en daarvan is maar 10 procent geschikt om te worden verwerkt in juwelen.

De steen bleef na de schenking in 1715 eeuwenlang in het bezit van de familie Bourbon maar verdween rond 1918 spoorloos. Pas recent dook het juweel weer op, in de catalogus van het veilinghuis. Daar werd het aangeboden door Pedro van Bourbon-Parma. Hij is de kleinzoon van Alice van Bourbon-Parma, die het juweel tot haar overlijden vorig jaar in bezit had.

STER reclame