Bezwaren vanwege weinig privé-gebruik bedrijfsauto allemaal afgewezen

Aangepast
Archiefbeeld ANP
Geschreven door
Marleen de Rooy
Politiek verslaggever

Bijna 2000 ondernemers die vorig jaar bezwaar aantekenden bij de Belastingdienst omdat ze veel minder privé-kilometers hadden gereden met hun bedrijfsauto, zijn afgewezen. De gegevens die ze hebben aangeleverd, vindt de Belastingdienst niet overtuigend.

De ondernemers kregen de kans om bezwaar te maken na een lange juridische strijd. De Hoge Raad oordeelde vorig jaar dat ze beroep mochten aantekenen, mits ze goed konden onderbouwen hoeveel kilometers ze privé hadden gereden.

Sinds 2011 wordt het btw-bedrag dat over het privégebruik van een zakenauto moet worden betaald anders berekend. Wie geen kilometerregistratie bijhield, kon kiezen voor een vast percentage. De Belastingdienst ging daarbij uit van 2,7 procent van de cataloguswaarde van de auto, maar veel ondernemers vonden dat bedrag te hoog.

'Individueel gewogen'

Door de jaren heen zijn er twee miljoen bezwaren van ondernemers binnengekomen bij de fiscus. Van deze groep heeft dus maar een fractie, 1874 om precies te zijn, uiteindelijk alsnog bezwaar ingediend, vaak om bedragen terug te krijgen van een paar honderd tot duizend euro per jaar.

"Allemaal zijn ze individueel afgewogen en afgewezen", laat een woordvoerder van het ministerie van Financiën weten. Deze ondernemers konden niet aantonen dat het btw-bedrag op basis van het aantal werkelijk gereden privékilometers lager zou uitvallen dan bij het percentage waarmee de Belastingdienst rekent.

Hartje zomer

Dat er relatief weinig ondernemers een bezwaarschrift indienden, heeft er mogelijk mee te maken dat ze daar maar zeven weken de tijd voor hadden. En het was in hartje zomer, zegt Tom Kleinpenning van advieskantoor Flynth. "Daardoor zijn veel ondernemers er niet aan toegekomen. Ook waren er weinig accountantskantoren open om te helpen."

Volgens Kleinpenning was het invullen van het bezwaarformulier veel werk. Velen zouden er om die reden van hebben afgezien. "Het kost veel tijd om alle administratie op te zoeken."

Het oordeel van de Hoge Raad

De Hoge Raad oordeelde in twee van de vier proefprocessen in cassatie dat de fiscus mogelijk te veel btw heeft opgelegd. De belastingplichtige moet in staat worden gesteld om een lager privégebruik aan te tonen, zo oordeelde de Raad. De bezwaren die de Hoge Raad gegrond acht, gaan over de keuze die ondernemers sinds 2011 moeten maken tussen de zogenoemde forfaitaire btw-heffing voor privégebruik van bedrijfsauto's of een heffing op basis van hun kilometeradministratie van het privégebruik. Als die kilometeradministratie ontbreekt, biedt de Belastingdienst de mogelijkheid om 2,7 procent van de cataloguswaarde van de auto te gebruiken.

STER Reclame