Minister Wiebes (r.) in de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Wiebes maakt oude 'gasafspraken' met Shell en Exxon niet openbaar

De oude afspraken die de staat heeft gemaakt met oliebedrijven Shell en Exxon over het Groninger gas zullen niet openbaar worden gemaakt, schrijft minister Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister wijst erop dat de afspraken met private partijen zijn gesloten en bedrijfsvertrouwelijk zijn. "Dat respecteer ik en om die reden maak ik deze niet openbaar."

Wiebes hoopt op korte termijn nieuwe onderhandelingen met Exxon en Shell over het Groninger gas af te ronden. Er wordt onder andere gesproken over de verantwoordelijkheid voor de schade en de waarde van het achtergebleven gas.

Wiebes schrijft dat hij de resultaten van dat overleg bekend wil maken, maar niet integraal. De juridische details blijven daarmee dus geheim.

De vaste Kamercommissie die over dit onderwerp gaat, had de minister gevraagd alle oude en nieuwe afspraken openbaar te maken.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer noemt het "belachelijk" dat de nieuwe afspraken met Shell, Exxon en de NAM niet openbaar worden. "Het gaat over vele miljarden, en op deze manier blijft het onder de pet wat de rekening voor de belastingbetaler zal worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl