ANP

Ecstasypillen (xtc) worden steeds sterker en cocaïne wordt steeds zuiverder. Dat blijkt uit tests van een kleine 12.000 monsters door het Trimbos Instituut.

Gemiddeld bevatten de onderzochte xtc-pillen 167 milligram mdma, de werkzame stof. In 2013 was dit nog 120 milligram. En zat er in 2014 nog 59 procent cocaïne in het poeder (en voor de rest mengstoffen), vorig jaar was dit 68 procent.

Een verklaring voor het sterker worden van de xtc is moeilijk te geven, zegt Daan van der Gouwe van het Trimbos Instituut. Maar volgens hem maakt het producenten weinig uit of er veel of weinig grondstoffen in de pillen zitten. "Het kost geen drol meer."

De ontwikkeling is wel zorgelijk, vindt hij. "Hoe sterker de pil, hoe sterker de effecten. De na-effecten zoals de kater kunnen veel langer aanhouden en sommige mensen kunnen erdoor in problemen komen en belanden op de ehbo."

Klakkeloos

Van der Gouwe adviseert drugsgebruikers om goed uit te kijken. Zich te laten voorlichten, hun pillen altijd te testen en goed te doseren, zodat ze een idee hebben wat ze binnenkrijgen. "Zorg dat je niet klakkeloos iets achterover slaat en dan ineens met een heel sterke pil te maken hebt."

Het dna van mdma

STER reclame