Fabrikanten willen stoppen met kinderidolen in snoepreclame
NOS NieuwsAangepast

'Strengere regelgeving nodig voor kinderreclame op snoep'

Regels voor kinderreclame op verpakkingen met chips, ijs, koek en ander snoep moet niet langer worden overgelaten aan de voedingsmiddelenindustrie zelf. Hoewel de meeste bedrijven zich goed houden aan de eigen regels, zouden die strenger moeten om gerichte kinderreclame voor snoep helemaal uit te bannen.

Dat zegt Carolien Martens van de Alliantie Stop Kindermarketing, een verbond van onder meer de Hartstichting, Unicef, de Consumentenbond en gemeenten. De Alliantie heeft 58 voedingsmiddelenfabrikanten en supermarkten langs de meetlat van de Reclamecode voor Voedingsmiddelen gelegd. De meeste bedrijven houden zich aan de afspraken, 19 werkten niet mee aan het onderzoek en zeven bedrijven voldeden niet aan de afspraken voor kindermarketing.

"Kellogg's bijvoorbeeld heeft wel beleid, maar dat is internationaal beleid", zegt Carolien Martens van de Alliantie. "Ze wilden niet reageren op onze vraag hoe het met het Nederlandse beleid staat. Snoepfabrikant Astra Sweets bijvoorbeeld legt zichzelf op geen reclame te richten op kinderen tot en met 11 jaar, maar volgens de code moet dat 12 jaar zijn. Ze willen niet zeggen waarom niet. Vooral koekjesproducenten weigeren uit te leggen hoe ze omgaan met kindermarketing."

Kindermarketing is de afgelopen jaren verschoven van televisie naar online. Van de Flippo's in de jaren 90 tot de YouTube-sterren in 2018. Bekijk hieronder een overzicht:

Kindermarketing door de jaren heen

De Reclamecode Voedingsmiddelen is opgesteld door de fabrikanten zelf. De Alliantie Stop Kindermarketing vindt dat niet voldoende, en wil dat de overheid regels gaat stellen. "Het is te vrijblijvend. Wij willen graag dat boetes kunnen worden uitgedeeld als fabrikanten zich niet aan de regels houden", zegt Martens.

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), de brancheorganisatie van de fabrikanten, is verbaasd. "De score in het onderzoek is heel goed, het gros van de bedrijven doet meer aan de inperking van kindermarketing dan ze volgens de code zouden hoeven te doen", zegt Nelleke Hijmans van de FNLI. "Bovendien hebben we net een aanscherping afgesproken: we willen geen kinderidolen meer op verpakkingen. De fabrikanten willen echt wel hun verantwoordelijkheid nemen."

Supermarkten

Supermarkten doen het met hun eigen huismerken niet slecht. Albert Heijn heeft bijvoorbeeld alleen kinderfiguurtjes op producten uit de schijf van vijf. Maar het gaat de marktleider te ver om A-merken die zich wel met snoepreclame op kinderen richten, te weren.

"We zijn wel met de leveranciers van A-merken in gesprek om hun verantwoordelijkheid te nemen. Maar we blijven het verkopen als daar behoefte aan is. We zijn niet tegen die producten, maar gaat om hoe je het in de markt zet. Daar wijzen we leveranciers dus op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl