Schrijver en journalist Tom Wolfe (88) overleden

time icon Aangepast
AFP

De Amerikaanse schrijver en journalist Tom Wolfe is overleden. Hij is onder meer bekend door zijn boek The Right Stuff (1979) dat in het Nederlands is vertaald als Pure klasse, en The Bonfire of the Vanities (1987) (Het vreugdevuur der ijdelheden), dat later werd verfilmd.

Tom Wolfe was 88 jaar oud. Hij overleed in een ziekenhuis in Manhattan in New York. Hij woonde in die stad sinds hij in 1962 ging werken als verslaggever voor The New York Herald Tribune.

Hij begon zijn carrière in de jaren 50, en kreeg bekendheid in de jaren 60 met nonfictie en essaybundels. Wolfe is een van de grondleggers van de zogeheten Nieuwe Journalistiek (New Journalism), waarin journalistiek schrijven wordt vermengd met literaire technieken.

In zijn journalistieke werk schreef Wolfe veel over Amerikaanse subculturen en over het gebruik van lsd in de hippiecultuur.

The Right Stuff was een grote inspiratie voor de Amerikaanse astronaut Scott Kelly, die een jaar in het ruimtestation ISS verbleef. In diens boek Endurance, over dat jaar, schrijft Kelly dat hij nooit F14-piloot, en later astronaut was geworden als hij niet The Right Stuff had gelezen. Dat boek, in het Nederlands vertaald als Pure klasse, gaat over de eerste Amerikaanse astronauten, onder wie John Glenn en Alan Shepard, en de eerste persoon die de geluidsbarrière doorbrak, Chuck Yeager. Kelly schrijft dat hij vanuit het ruimtestation Tom Wolfe belde om hem te bedanken voor de inspiratie die hij door The Right Stuff had gekregen.

Scott Kelly
@StationCDRKelly
Saddened to hear of Tom Wolfe’s passing. He changed my life, and I am grateful I was able to thank him for the wildly unrealistic dream he gave me as an 18 year old boy. He was the #RightStuff. Your friendship is missed already. #RIPTomWolfe
1 jaar geleden

STER Reclame