De meningen over het begin van de ramadan verschillen
Deze week begint de ramadan, de maand waarin moslims tussen zonsopkomst en zonsondergang niet mogen eten, drinken, roken of seks hebben. Officieel begint het op de negende maand in de islamitische maandkalender, en wel wanneer de smalle maansikkel vlak na zonsondergang met het blote oog te zien is.
Toch verschillen elk jaar weer de meningen over wanneer dat moment is. "De meeste moslims volgen Saudi-Arabië voor de start en einddatum van de ramadan", zegt Maurits Berger, hoogleraar islam en het Westen aan de Universiteit Leiden.
Saudi-Arabië houdt de Umm al-Qura-kalender aan. Hier geldt onder meer de regel dat de ramadan alleen begint wanneer de maan al voor zonsondergang is opgekomen. De zon en de maan moeten op één lijn staan. Daarnaast controleert Saudi-Arabië de kalender, door te kijken of de maan daadwerkelijk gezien kan worden.
Maar lang niet iedereen volgt Saudi-Arabië. "Vaak heeft dat te maken met praktische keuzes. Per land kan de stand van de maan verschillen", zegt Berger. "Maar het kan ook om politieke redenen gaan. De Turken vinden bijvoorbeeld dat de Saudi's niet moeten denken dat ze het alleen voor het zeggen hebben."
Boven de horizon
Zo gebruiken de Turken modernere middelen om te berekenen wanneer de maan opkomt. Daar is de regel dat de maan gezien kan worden als deze ergens ter wereld acht graden van de zon is verwijderd en vijf graden boven de horizon staat.
Inwoners van Marokko, Algerije, Tunesië, Mauritanië en Libië houden dan weer vast aan hun eigen waarneming, waardoor voor hen de ramadan meestal een dag later begint.
Voor de meeste Nederlandse moslims begint de vastenmaand in ieder geval morgen.
Voor middelbare scholieren betekent dat een extra zware eindexamenperiode: