Het politiebureau in Assen waar de man het lichaam naartoe bracht
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS NieuwsAangepast

OM eist 10 jaar cel tegen stiefvader wegens doden Djamila (12)

Het Openbaar Ministerie heeft tien jaar cel geëist tegen de man die ervan wordt verdacht dat hij zijn 12-jarige stiefdochter misbruikte en doodde. Ook vindt het OM dat de man tbs met dwangverpleging opgelegd moet krijgen.

Freddy D. uit Hoogeveen verklaarde bij de politie dat hij verliefd was geworden op de 12-jarige Djamila, en dat hij met haar wilde vrijen. Hij nam haar mee naar een landweggetje bij het Overijsselse gehucht Punthorst. Volgens D. begon het meisje te gillen en zei ze dat ze naar haar moeder wilde.

"Toen ontplofte er een bom in mijn hoofd", zei D. in de rechtszaal. Volgens het OM wurgde de 47-jarige man de dochter van zijn partner. Daarna bracht hij haar lichaam in zijn auto naar het politiebureau in Assen, waar hij zichzelf aangaf.

Urenlang rondgereden

Djamila was met D. op pad omdat ze een cadeautje voor haar moeder zouden gaan kopen. Het OM denkt dat de man niet van plan was om Djamila om te brengen, maar dat hij geen andere uitweg zag toen ze begon te gillen.

Voor hij zichzelf aangaf bij de politie, reed hij nog urenlang rond, bleek tijdens de rechtszaak. Het lichaam van het meisje lag al die tijd naast hem op de bijrijdersstoel, bedekt met jassen. Hij belde zijn moeder en zei dat hij "iets heel ergs had gedaan". Zij zei dat hij naar de politie moest gaan.

Denkniveau van een kind

De man lijdt volgens deskundigen aan een autismestoornis en functioneert op het niveau van een kind van 7 tot 12 jaar oud. Hij is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.

Of de man ook pedofiel is, is niet vastgesteld. Hij is niet eerder veroordeeld voor zedendelicten. Zonder behandeling is de kans op herhaling groot, volgens deskundigen.

D. maakte vandaag af en toe een verwarde indruk, schrijft RTV Drenthe. Hij sprak soms zijn eigen verklaringen tegen en ontkende bijvoorbeeld dat hij verliefd op het meisje was, in tegenstelling tot wat hij eerder tegen de politie zei.

Emoties

Bij de rechtszaak waren veel nabestaanden van het meisje aanwezig. De vader van Djamila kon de vele details op een gegeven moment niet meer aan en riep "smeerlap!" naar de verdachte. D. verzuchtte daarop: "Klopt, dat ben ik ook". De man zei zich te schamen voor alles. "Ik ben geen moordenaar. Ik was een mongool op dat moment", sprak hij.

Zijn advocaat vindt dat hij vrijgesproken moet worden. De rechtbank doet op 29 mei uitspraak.

Advertentie via Ster.nl