Twee afgeplakte pagina's van dagboek Anne Frank ontcijferd
Er zijn nieuwe pagina's openbaar gemaakt van het dagboek van Anne Frank. Het zijn twee pagina's die door de 13-jarige Anne zelf waren afgeplakt met papier. Met behulp van nieuwe digitale technieken is het gelukt om die pagina's alsnog te ontcijferen.
Het Anne Frank Huis doet permanent onderzoek naar het Joodse meisje, haar dagboeken en haar ontwikkeling. De afgeplakte pagina's zijn samen met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en het NIOD bestudeerd en nu alsnog bekendgemaakt.
De twee pagina's, 78 en 79, komen uit het eerste bekende roodgeruite dagboekje dat Anne Frank schreef. Op de linkerpagina van 28 september 1942 staan een paar 'schunnige' moppen en op de rechterpagina geeft ze antwoord op de vraag wat ze zou antwoorden als iemand een jong meisje om seksuele voorlichting zou vragen.
Volgens de onderzoekers vertellen de pagina's meer over Anne Frank als meisje, tiener en schrijfster. Ze laten goed zien welke ontwikkeling Anne doormaakt. Als jong meisje is ze bezig met haar seksuele ontwikkeling en deze pagina's geven onder meer een beeld van de gesprekken die ze daarover, waarschijnlijk vooral met haar vader, heeft gevoerd.
Verder zijn ze op te vatten als een voorzichtige poging om meer te schrijven dan een dagboek. Anne heeft het er in haar dagboek vaker over dat ze schrijfster wil worden. Hier lopen realiteit en fictie door elkaar en ze schrijft zeer open en onbevangen, zeggen de onderzoekers.
Anne schaamde zich voor sommige pagina's
De onderzoekers zijn geholpen doordat Anne Frank in de laatste maanden voordat ze uit het Achterhuis werd weggehaald, haar hele dagboek herschreef. Ze deed dat op losse vellen die al wel bekend waren. Daarin blikt ze ook terug op wat ze eerder had geschreven.
Zo schrijft ze ergens dat ze zichzelf een bakvis vindt: "Ik schaam mij werkelijk". Of dat ook slaat op de twee pagina's die ze zelf afplakte, is niet duidelijk, maar ontdekking van deze pagina's is belangrijk en dient om het dagboek in perspectief te plaatsen, zeggen de onderzoekers. Want Anne en haar dagboek zijn dan wel wereldberoemd, maar volgens de onderzoekers is het tegelijkertijd een voetnoot in de geschiedenis van een gewoon 13-jarig meisje in haar tijd.
Een van de meest gelezen boeken
Anne Frank schreef haar dagboek in de Tweede Wereldoorlog. Het meisje zat samen met haar ouders, zus en enkele andere Joden ondergedoken in een achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam, totdat ze in 1944 werden verraden en gearresteerd. Anne stierf uiteindelijk in concentratiekamp Bergen-Belsen.
Haar dagboek Het Achterhuis werd na haar dood uitgebracht en is een van de meest gelezen boeken ter wereld. Sinds 2009 staat het op de Werelderfgoedlijst voor documenten van Unesco.
Al eens eerder werden er onbekende pagina's aan het dagboek toegevoegd. In de zomer van 1998 werden vijf bladzijden uit de herschreven versie van het dagboek ontdekt die onder meer gingen over huwelijksproblemen van haar ouders. Anne's vader had die na de oorlog achtergehouden en aan een oud-medewerker van het Anne Frank Huis gegeven.