AFP
NOS Nieuws Buitenland Tech Aangepast

'Werknemers Google nemen ontslag vanwege samenwerking met Pentagon'

Twaalf werknemers van Google hebben ontslag genomen vanwege een samenwerking die het bedrijf heeft met het Amerikaanse ministerie van Defensie. Dat meldt techwebsite Gizmodo, die met de medewerkers heeft gesproken.

"Het gaat erom dat het Pentagon een enorme hoeveelheid dronebeelden heeft verzameld in gebieden zoals Jemen", zegt techredacteur Nando Kasteleijn bij Nieuws en Co. "Het lukt alleen niet goed om die beelden te analyseren. Google geeft het leger daarom toegang tot hun technologie waarbij het met behulp van kunstmatige intelligentie mogelijk is om bijvoorbeeld auto's van personen te onderscheiden."

De opgestapte medewerkers vinden de samenwerking onethisch. Ook vrezen ze dat dit project zal leiden tot een vertrouwensbreuk bij gebruikers, meldt Gizmodo.

Verder zeggen de werknemers dat de top van de internetgigant minder transparant is geworden. Waar vroeger discussie werd aangemoedigd, lijkt de directie van het bedrijf nu minder aandacht te hebben voor de mening van werknemers.

Ze zijn eerder al een interne petitie gestart, die door 4000 mensen is ondertekend. Daarin wordt geëist dat Google het contract stopzet of duidelijke voorwaarden opstelt. Tot nu toe is hier niets mee gedaan, vermoedelijk mede doordat Defensie alleen gebruikmaakt van openbare software. Dat betekent dat wanneer het bedrijf de samenwerking staakt, Defensie daar alsnog gebruik van kan maken.

De werknemers vinden dat mensen, en niet algoritmes, verantwoordelijk moeten zijn voor dit soort werk. Google zou volgens hen niet betrokken moeten zijn bij militaire activiteiten. "Het roept een hoop vragen op. Google heeft veel slagkracht. Ik denk dat we aan het begin staan van een enorme discussie over hoe het bedrijf zijn kunstmatige intelligentie wel en niet moet inzetten", zegt Kasteleijn.

Open brief

Niet alleen de werknemers zijn tegen Project Maven. Meer dan 90 academici, gespecialiseerd op het gebied van kunstmatige intelligentie, ethiek en computerwetenschap, hebben vandaag een open brief gepubliceerd waarin ze Google oproepen om het project te stoppen. Daarnaast willen ze dat het bedrijf meewerkt aan de totstandkoming van een internationaal verdrag dat autonome wapensystemen verbiedt.

Google wil niet reageren op het artikel van Gizmodo. Eerder zei het bedrijf dat de analyse niet gebruikt wordt voor aanvallen.

STER reclame