NOS SportAangepast

Iconisch Alphens waterpoloteam uit 1983 weer bijeen

Het was een uniek moment in de Nederlandse waterpologeschiedenis. In 1983 bereikten de "hardwerkende amateurs" van AZC de finale van de Europa Cup I. Afgelopen week kwamen ze weer bijeen.

Iconisch Alphens waterpoloteam uit 1983 weer bijeen

Jan Evert Veer, Ewoud van Winsen en Remco Pielstroom. Het zijn namen van betekenis binnen de waterpolovereniging uit Alphen aan de Rijn, die 35 jaar geleden de Europese finale verloor van Pro Recco.

Arbitrale dwaling doet nog pijn

De Italiaanse ploeg was deze week terug in Nederland, want in de poulefase van de Champions League zijn de Italianen gekoppeld aan AZC. De spelers van 1983 keken vanaf de kant toe en haalden herinneringen op.

Daarbij gaan de gedachten vooral terug naar de arbitrale dwaling die AZC in 1983 de hoofdprijs kostte. Het is een nederlaag die in Alphen aan de Rijn nog altijd pijn doet.

"Na een aanval van de Italianen zwommen wij allemaal naar voren voor een tegenaanval. Kijk! Iedereen is weg", zegt Van Winsen terwijl hij de beelden terugkijkt. "Opeens geeft de scheids hun toch nog een corner... Ongelooflijk."

Omdat niemand van AZC meer in de buurt was om te verdedigen, kon Pro Recco scoren en op 8-5 komen. Dat was precies genoeg om de Europa Cup te winnen na de 10-8 nederlaag in Nederland. Een gestolen Europa Cup, dat wel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl