Medewerkers in beschermende kleding van een ziekenhuis in Bikoro waar ebolapatiënten worden behandeld
NOS NieuwsAangepast

Congo en WHO zetten specialisten en vaccins in om ebola te stoppen

De Democratische Republiek Congo en VN-organisaties zijn begonnen met inzetten van specialistische teams om te voorkomen dat het aantal ebola-gevallen zich verder uitbreidt. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft 4000 vaccins die gebruikt kunnen worden in Congo. 39 ziektegevallen zijn tot nu toe verdacht of bevestigd, inclusief 19 mensen die aan de ziekte zijn overleden.

Voordat de vaccins effectief kunnen worden ingezet, moet eerst worden vastgesteld met wie de patiënten in contact zijn geweest. Inmiddels zijn 393 contacten getraceerd, twee van hen in de stad Mbandaka. De WHO-directeur voor Afrika, Matshidiso Moeti, is bezorgd. "Dat is een stad met 1 miljoen inwoners."

Congo heeft de Wereldgezondheidsorganisatie toestemming gegeven een experimenteel medicijn te gebruiken om de ziekte te bestrijden.

Het middel kan eind deze week of begin volgende week voor het eerst worden ingezet. Alle formaliteiten zijn geregeld.

Transportroute

President Kabila heeft gisteren in de hoofdstad Kinshasa een gesprek gehad met WHO-topman Ghebreyesus over de uitbraak. Bij voorgaande uitbraken had Congo het geluk dat die in afgelegen gebieden waren. Dat en de slechte verbindingen in het land zorgden ervoor dat het virus zich niet veel verder kon verspreiden.

Nu is de uitbraak dicht bij de Congo-rivier, een belangrijke transportroute naar Kinshasa en Brazzaville in het andere Congo. Het aantal verdachte gevallen is al verspreid over 60 kilometer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl