EPA

Doorvechten tot de laatste man, dat is de instelling van IS-strijders in het Hajar al Aswad-district in Damascus. Dit is het laatste bolwerk van de terreurorganisatie in de omgeving van de Syrische hoofdstad. En dat blijkt lastig te heroveren.

De slag om Hajar al Aswad heeft sinds vorig weekend naar schatting 140 doden geëist. De meeste slachtoffers vielen aan de kant van het Syrische leger. De zware tegenstand is een doorn in het oog van president Assad. De IS-rebellen staan tussen hem en de doelstelling om zijn geboortestad en de omliggende gebieden weer volledig te controleren.

"Het lastige in de strijd met IS, is dat ze nooit opgeven of een deal maken", zegt correspondent Marcel van der Steen. Hij was dit weekend in het gebied en legt uit dat de regering met andere jihadistische groepen juist wel een akkoord heeft bereikt:

"Het lastige in de strijd met IS, is dat ze nooit opgeven of een deal maken"

"Afgelopen vrijdag zijn de laatste paar bussen met al-Nusra-strijders, gelieerd aan al-Qaida, vertrokken naar Idlib. Steeds meer rebellen vertrekken die kant op na een deal met de regering."

Bijvoorbeeld in de rebellenenclave Oost-Ghouta gooiden de rebellen het ook op een akkoordje met Assad. Ze kregen een vrije aftocht in ruil voor hun vertrek uit de voorstad van Damascus. Ook om dit district is hevig gevochten dit jaar. Allemaal onderdeel van Assads plan om de hoofdstad, inclusief voorsteden, weer helemaal in handen te krijgen.

Hajar Al Aswad en het naastgelegen Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk zijn de enige plekken waar rebellen nog de dienst uitmaken. Yarmouk is overigens geen tentenkamp, meer een volgebouwde buitenwijk. Het vluchtelingenkamp is in 1948 gesticht door Palestijnen die waren gevlucht na de stichting van de staat Israël.

Het regeringsleger heeft naar schatting 60 procent van Hajar Al Aswad heroverd. Dat percentage ligt bij Yarmouk op zo'n 20 procent. Om het resterende gebied woedt momenteel een straatoorlog.

De troepen van president Assad zijn aan de winnende hand in de zeven jaar durende burgeroorlog. Maar Yarmouk en Hajar Al Aswad krijgt hij niet terug door een deal te sluiten met IS. "De strijd met het Syrische leger gaat door tot het einde", zegt Van der Steen. "IS vecht zich hier dood."

Bekijk hier de reportage die Marcel van der steen maakte voor het NOS Journaal:

Reportage uit Yarmouk: Syrische leger verovert gebied terug van IS

STER reclame