Duizenden dansende demonstranten zaterdagmiddag voor het parlementsgebouw in Tbilisi
NOS Nieuws

Machtsvertoon tegen drugs in Georgië leidt tot 'rave-volutie'

Een grote politieactie tegen drugsgebruik in Georgische nachtclubs is jongeren in Tbilisi in het verkeerde keelgat geschoten. Nadat gewapende oproerpolitie vrijdag met veel vertoon dansclubs was binnengevallen en acht feestgangers had gearresteerd op verdenking van drugshandel, is een vreedzame protestactie uitgelopen op een massaal dansfeest.

Na de arrestaties kwamen enkele honderden demonstranten vrijdagavond voor het parlement bijeen om te protesteren tegen de politieactie, die volgens de jongeren vooral was bedoeld om angst aan te jagen. Gisteren stonden er nog steeds betogers, die konden rekenen op steeds meer medestanders. Al snel stonden er duizenden en op zaterdagavond zelfs enkele tienduizenden demonstranten, nu dansend.

"Dit land is van ons", riepen de dansers. Met de kreet "We zullen samen dansen, we zullen samen vechten" hebben de demonstranten zich verenigd in de beweging 'Voor onze vrijheid'. Die wil niet alleen een stem geven aan de onvrede over de politieactie, maar eist nu ook het vertrek van de premier en zijn minister van Binnenlandse Zaken.

Bassiani, een van de clubs die is binnengevallen, erkende vorige week op Facebook dat er de afgelopen weken vijf jongeren zijn omgekomen door drugsgebruik. De club zegt op te treden tegen drugsgebruik en wijst de suggestie dat de club betrokken is bij drugshandel van de hand. Volgens Bassiani worden de drugsdoden gebruikt voor een lastercampagne om clubs te kunnen sluiten.

Hoewel de dansende jongeren vrijdag en gisteren de hoofdmoot vormden van de actievoerders, zeggen activisten dat de protest-rave niet alleen gaat over muziek en drugs. "We moeten laten zien dat de macht in onze handen ligt. In de handen van zij die vrijheid willen", zei een van hen tegen persbureau Reuters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl