Silvio Berlusconi AFP

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi kan zich opnieuw verkiesbaar stellen, nu een Milanese rechtbank de straf die de politicus kreeg opgelegd voor belastingfraude heeft kwijtgescholden.

Tegen Berlusconi zijn veel rechtszaken gevoerd, maar een van de twee zaken die tot een veroordeling leidden, was het proces uit 2012 wegens belastingontduiking bij Mediaset, een mediaconglomeraat dat werd beheerd door een maatschappij van Berlusconi. Hij werd veroordeeld tot vier jaar cel en mocht vijf jaar lang geen politiek ambt uitoefenen.

Een jaar later besloot het Hof van Cassatie dat de uitsluiting van politieke functies opnieuw bekeken moest worden. Dat heeft de rechtbank in Milaan nu gedaan. Het oordeel kwam een maand eerder dan verwacht.

Op de kieslijst

De rehabilitatie van de 81-jarige Berlusconi als politicus betekent dat hij weer kandidaat mag staan voor het parlement. Maar ook als de huidige coalitiebesprekingen tussen de populistische Vijfsterrenbeweging en de rechtse Lega mislukken, zal Berlusconi geen hoge ogen gooien bij nieuwe verkiezingen, verwacht correspondent Mustafa Marghadi, omdat zijn partij Forza Italia niet meer zo populair is als voorheen.

De succesvolle zakenman Berlusconi was tussen 1994 en 2011 drie keer premier van Italië en wordt met een geschat vermogen van bijna 6 miljard euro gerekend tot de rijkste mensen van het land.

STER reclame