Volkswagen

De linkerachtergordel van nieuwe Volkswagens Polo kan losschieten als de bestuurder van de auto op hoge snelheid een scherpe bocht maakt.

Een Fins autotijdschrift ontdekte tijdens rijtesten dat het slot van de middelgordel bij een dergelijke manoeuvre het naastgelegen slot van de linkergordel indrukt. Daarmee schiet de riem los.

Volkswagen roept auto's van de nieuwste generatie Polo daarom terug naar de garage. Hoeveel auto's de terugroepactie in totaal betreft is niet duidelijk. De problemen zouden alleen spelen in wagens met bouwjaar 2018.

Eigenaren van die Polo's krijgen binnenkort een brief thuisgestuurd met een uitnodiging om bij de garage langs te gaan. Dan worden de gordels kosteloos voorzien van een nieuw gordelslot.

In Nederland zijn de nieuwste Polo's sinds oktober 2017 verkocht.

Het probleem geldt ook voor de nieuwe modellen van de Seats Ibiza en Arona. In die auto's zit hetzelfde systeem als in de Polo. Volkswagen is de moedermaatschappij van Seat.

Britse media melden dat Volkswagen weet van de ontwerpfout en werkt aan een oplossing. In de tussentijd adviseert de automaker aan eigenaars van nieuwe Polo's om de middelste autogordel niet te gebruiken.

De Polo is momenteel de best verkochte auto van Nederland. In de eerste vier maanden werden ruim 5500 nieuwe exemplaren geleverd. De Seat Ibiza en de Arona werden honderden keren verkocht.

De rijtest met de Volkswagen Polo

STER reclame