NOS NieuwsAangepast

Evacuaties na uitbarsting vulkaan Merapi op Java

De Indonesische autoriteiten hebben mensen die dicht bij de vulkaan Merapi wonen geëvacueerd. De vulkaan op Java barstte vanochtend vroeg uit, waarbij zand, gesteente en as tot 5500 meter hoog de lucht in werden gespuwd.

Een groep kampeerders op de helling van de vulkaan filmde toevallig de uitbarsting.

Een vulkaanuitbarsting terwijl je kampeert bij de Merapi op Java

Ook het vliegveld van Yogyakarta was vanwege de verspreiding van vulkanisch as tijdelijk gesloten.

De rampenbestrijdingsdienst heeft opvang geregeld voor mensen die binnen een straal van vijf kilometer rond de vulkaan wonen. Er zijn ook 120 mensen in veiligheid gebracht die bij de vulkaan aan het wandelen waren. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers.

Op Twitter zijn beelden verschenen waarop de uitbarsting van de vulkaan te zien is.

De Merapi-vulkaan is een van de actiefste vulkanen in Indonesië. In 2010 vielen bij meerdere uitbarstingen meer dan 300 doden.

Dit keer was sprake van een zogenoemde freatische eruptie, een explosieve uitbarsting waar geen lava vrijkomt, maar waterdamp en gesteente. Een dergelijke uitbarsting wordt veroorzaakt doordat magma in contact komt met grond- of oppervlaktewater.

Voorlopig worden geen nieuwe uitbarstingen verwacht. De alarmstatus wordt dan ook niet verhoogd. Bewoners worden opgeroepen om rustig te blijven en mondkapjes te dragen wanneer ze naar buiten gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl