Ryan O'Shaughnessy tijdens het Songfestival
NOS NieuwsAangepast

Chinese zender censureert Songfestival, Eurovisie verbreekt banden

De Chinese zender Mango mag het Songfestival niet uitzenden. Eurovisie straft de zender omdat de eerste halve finale gecensureerd werd.

In de uitzending ontbraken de inzendingen van Ierland en Albanië. Ook werden regenboogvlaggen in het publiek geblurd.

Mango nam waarschijnlijk aanstoot aan Albanië omdat de zanger en gitarist tatoeages hebben. Recentelijk werden die op tv verboden omdat ze vulgair zouden zijn. Dat zou betekenen dat ook Waylon niet te zien zou zijn geweest.

De Ierse zanger Ryan O'Shaughnessy werd naar verluidt geweerd omdat zijn bijdrage, Together, over de relatie tussen twee mannen gaat. Sinds 2016 is het verboden homorelaties te tonen op de Chinese televisie.

Eurovisie vindt de censuur ontoelaatbaar. Daarom werd besloten Mango te verbieden de tweede halve finale en de finale uit te zenden. "Dit past niet bij onze waarden van universaliteit en inclusiviteit. We hebben een trotse traditie om diversiteit door muziek te vieren", laat de organisatie in een korte verklaring weten.

O'Shaughnessy juicht het besluit toe. "Onze boodschap is dat liefde liefde is, of dat nu tussen twee mannen is, twee vrouwen, of een man en een vrouw. Dit is een belangrijk besluit van Eurovisie. Het wordt niet lichtvaardig opgevat en dat is een stap in de goede richting."

O'Shaughnessy plaatste zich dinsdag voor de finale van morgen. Ook Albanië ging door.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl