Lissabon investeerde tijdens de crisis vooral in armere wijken
NOS NieuwsAangepast

Songfestivalorganisator Portugal maakt ongekende bloei door

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Spanje

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Spanje

Doordat het Songfestival vorig jaar werd gewonnen door de Portugees Salvador Sobral, ligt de organisatie dit jaar in handen van de Portugese hoofdstad Lissabon. Sommigen spreken nu van een economisch wonder in een land dat tijdens de crisis zeven jaar geleden nog vroeg om een noodlening van 78 miljard euro.

Het fadorestaurant Mesa de Frades, waar Sobral het liefst zijn liedjes zingt, glimt als nooit tevoren. De glazen en de borden van de gasten zijn vol. Net als de fado maakt Lissabon nu een ongekende bloei door. Ook de komende twee jaar groeit de Portugese economie en doet het land het zelfs beter dan een aantal andere eurolanden:

'Je ziet het aan alles, overal gaat het beter'

Onzekere succesfactoren als de export en het toerisme zijn de belangrijkste aanjager van de mooie cijfers. Toch heeft volgens buurtwerker Ines Andrade ook veel te maken met overheidsinvesteringen de afgelopen jaren, in plaats van de hand op de knip te houden.

Ze is al tien jaar betrokken bij een project in de verlopen centrumwijk Mouraria. "Gezinnen hadden in de crisisjaren geen geld meer om de huur te betalen. Ze moesten hun huizen uit. Mensen verloren hun werk, bedrijven gingen dicht", vertelt ze. De gemeente stak juist in de jaren van crisis veel geld in de buurt, waardoor bedrijven konden openblijven en ondernemers werden omgeschoold.

Toerist in Lissabon op de achtergrond de wijk Mouraria

"Mouraria werd een proeftuin voor andere delen van Portugal", zegt Andrade. Eenmaal premier deed oud-burgemeester Antonio Costa hetzelfde dat hij in het oude centrum van Lissabon al deed: geld uitgeven. Dat wil zeggen minimum lonen opvoeren, geld erbij voor pensioenen en ambtenarensalarissen. Tot wantrouwen van Brussel. Maar op de een of andere manier werkt het.

"Zo is Portugal gered", meent Khalid Aziz, die in Mouraria, zag hoe zijn Afrikaanse restaurant de afgelopen jaren flink kon uitbreiden. "Je ziet het aan alles, overal gaat het beter. Mensen geven weer geld uit. Niet alleen de toeristen. Maar ook de Portugezen zelf."

De vraag is of Portugal de groei kan vasthouden en beter voorbereid is op nieuw economisch zwaar weer. Pedro, de eigenaar van Mesa de Frades, haalt zijn schouders op terwijl hij naar de fadozangeres achter in zijn restaurant kijkt. De zaal was ooit een kerk, maar is al bijna een halve eeuw in handen van de fadozangers van de wijk. "Ach, we leven in Portugal van dag tot dag", zegt hij. "Het is altijd carpe diem. Daardoor zullen we nooit klaar zijn voor een volgende crisis."

De halve finale van het Songfestival is vanavond om 21.00 uur te zien op NPO 1. Waylon komt als achtste het podium op in Lissabon. Nederlandse fans die zijn afgereisd naar Portugal om het met eigen ogen te zien, zien het wel zitten.

Nederlandse Songfestivalfans: hij moet zeker de top-10 halen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl