De Helperzoomtunnel Reinder Smith / RTV Noord

De plaatsing van een tunnel in Groningen kan op het laatste moment niet doorgaan. Uit proeven blijkt dat een verzakking dreigde die veel groter was dan waar men van uitging. De plannen moeten nu terug naar de tekentafel. "Hier had echt niemand rekening mee gehouden", zegt de aannemer.

De Helperzoomtunnel zou dit weekend onder het spoor richting Assen worden geschoven in de buurt van station Europapark. De grond bleek zich echter heel anders te gedragen dan vooraf was berekend, schrijft RTV Noord. De verwachting was dat de tunnel 30 millimeter zou verschuiven, maar dat blijkt uit te komen op misschien wel 10 centimeter.

"Tijdens de test zagen we dat het verkeerd zou gaan en toen hebben we uit veiligheidsoverwegingen gezegd: 'Hier gaan we niet mee door'", zegt een woordvoerder van de aannemer. "De grond is instabiel, waardoor een onveilige situatie zou optreden. Dat wil je totaal niet. Eerst moet je zorgen dat de ondergrond stabiel wordt gemaakt, of je moet een andere methode vinden."

Het is nu echt nog koffiedik kijken.

Woordvoerder aannemer over de vertraging

Volgens de aannemer moeten de plannen helemaal opnieuw worden opgesteld. Het is nog niet duidelijk wanneer het project weer opgestart kan worden, omdat het treinverkeer moet worden stilgelegd tijdens het werk.

"Zo'n treinvrije periode is niet iets waarvan je zegt: 'Volgende week doen we even weer een nieuwe'. Dat moet allemaal heel nauw worden ingepland met ProRail." De eerstvolgende kans is een weekend in augustus, maar twee dagen is te kort voor de werkzaamheden, waar minstens 100 uur voor nodig is. "Kan die periode in augustus niet verlengd worden, dan zit je alweer begin volgend jaar. Het is nu echt nog koffiedik kijken."

Herindeling

De Helperzoomtunnel maakt deel uit van een herindeling van de zuidelijke ring van Groningen. Het uitstel werkt maar beperkt door in de andere plannen, omdat de tunnel losstaat van de rest van het project.

De tunnel zou opengaan op 16 juli. Hoe groot de financiële schade is, kan de aannemer nog niet zeggen.

STER reclame