Maarten van der Weijden ANP

Al 7.796 dagen wachten we op een nieuwe Elfstedentocht op de schaats. Maar of die er ooit nog zal komen, is de vraag. Over honderd dagen staat er wel een andere Elfstedentocht op het programma. Die van Maarten van der Weijden. De olympisch kampioen van 2008 doet dat - uiteraard - zwemmend.

"Ik zocht iets van een lange afstand en iets met een heel Nederlands karakter. Dan gaat er niks boven de Tocht der Tochten", zegt Van der Weijden.

Maarten van der Weijden over zijn Elfstedentocht

Tussen zaterdagochtend 18 augustus (04.00 uur) en maandagavond 20 augustus (20.00 uur) probeert hij de bekende route met start en finish in Leeuwarden te volbrengen. Het doel van Van der Weijdens tocht is zo veel mogelijk geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding.

"Op mijn negentiende werd ik ziek en ik had het geluk te herstellen van kanker. Maar ik voel de pijn van de mensen die dat geluk niet hebben. Zo probeer ik iets terug te doen", aldus de openwaterspecialist.

Nu al 200.000 euro binnen

Nog voor het startschot heeft geklonken voor zijn monstertocht heeft Van der Weijden al 200.000 euro opgehaald. Dat geld is binnengekomen via recreanten die in ruil voor een sponsorbijdrage in de elf steden een stuk met Van der Weijden kunnen meezwemmen. Al vierhonderd personen hebben zich daarvoor gemeld.

Van der Weijden krijgt in Friesland ook de steun van bekende namen. "Minister-president Rutte zal in Leeuwarden zijn als ik de finish bereik. En we zijn bezig met bekende sporters die ook mee gaan zwemmen."

Of de zwemkampioen Leeuwarden op 20 augustus ook zal bereiken is nog geen uitgemaakte zaak. "Er zijn twee grote uitdagingen. De lage temperatuur van het water kan vervelende gevolgen hebben en twee nachten niet slapen heeft ook zijn gevaren."

Want Van der Weijden zal tweeënhalve dag dus niet stoppen met zwemmen. "De lengte en duur zijn trainbaar. Maar de temperatuur is iets anders. Die gaan we constant proberen te meten en ook onderzoeken we of ik toch een poosje kan slapen in het water."

Uitzendingen NOS

De NOS zal samen met KRO-NCRV bij de start op 18 augustus en de finish op 20 augustus op televisie verslag doen van het evenement. Via de sociale media van de NOS zijn de voorbereidingen van Van der Weijden op de voet te volgen.

STER reclame