Ook loyale bondgenoot Australië en Japan betreuren Iran-besluit Trump
Australië, een loyale bondgenoot van de VS, is "teleurgesteld" dat president Trump het atoomakkoord met Iran opzegt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat het akkoord niet opgezegd zou moeten worden voordat er een alternatief is.
"Ook al creëert het besluit van de VS onzekerheid voor de toekomst van de deal, we blijven toch Iran aanmoedigen om zich eraan te blijven houden", staat in een verklaring.
Ook Japan spreekt van een "zeer spijtig" besluit. Taro Kono, de Japanse minister van Buitenlandse Zaken, zegt dat Japan de impact van het besluit "nauwlettend zal volgen". Het land zegt de gesprekken met bondgenoten voort te zetten om het akkoord overeind te houden.
Eerder reageerden andere landen al. De Iraanse staatstelevisie noemde het besluit illegaal en ongerechtvaardigd. Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland betreuren het besluit van Trump. Ze noemden het "een bedreiging voor de wereldwijde inspanningen om de verspreiding van kernwapens tegen te gaan".
Ook Nederland is er niet blij mee. Minister Blok noemde het slecht nieuws voor de veiligheid in het Midden-Oosten en daarmee ook voor de Nederlandse veiligheid.
Maar er klonken ook positieve geluiden, van Irans grootste vijanden in het Midden-Oosten. Zo juichten Saudi-Arabië en Israël Trumps besluit toe. De Israëlische premier Netanyahu noemde het "moedig en juist".
Het isoleert ons van onze Europese bondgenoten, brengt Israël in gevaar en versterkt de hardliners in Iran.
Ook in eigen land wordt er gereageerd. Oud-president Obama en voormalig Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zeggen dat de VS zijn woord breekt. "Het isoleert ons van onze Europese bondgenoten, brengt Israël in gevaar en versterkt de hardliners in Iran", zegt Kerry.
Obama gelooft in het akkoord, zegt hij. "De werkelijkheid is duidelijk. Het akkoord werkt en heeft Irans nucleaire programma aanzienlijk teruggesnoeid."
Bekijk hier het moment dat Trump bekendmaakt uit de Iran-deal te stappen: