EPA

Plastic dopjes vastmaken aan drankflesjes of ervoor zorgen dat plastic rietjes minder snel op de grond komen. Zo maar twee voorbeelden die volgens Hester Klein Lankhorst van Kennisinstituut Duurzaam Verpakken kunnen helpen bij het verminderen van plastic in het zwerfafval. Volgens haar zijn producenten aan zet om oplossingen voor het plasticprobleem te bedenken.

Klein Lankorst reageert op het nieuws dat de Europese Commissie een verbod wil op plastic wattenstaafjes, plastic borden en op ballonnenstokjes. Daarnaast moet het gebruik van plastic drinkbekers en maaltijdverpakkingen actief ontmoedigd worden. "Maar", zegt ze, "uiteindelijk is het de consument die het plastic weggooit. Dus daar zit een grotere taak dan bij de producent."

Verslaggever Peer Ulijn laat zien welke plastic producten in de toekomst niet meer mogen bestaan:

Dit mag straks allemaal niet meer

Klein Lankorst heeft een aantal tips voor consumenten die minder plastic willen gebruiken. "Gebruik geen materiaal dat je niet gebruikt. Neem bijvoorbeeld een eigen kopje mee naar het station voor je koffie", zegt Klein Lankhorst. "Gooi je afval altijd goed weg in de afvalbak, en scheid plastic. Dat helpt allemaal mee aan een beter milieu en aan een betere recycling."

Bewustwording

In de vijf jaar dat het kennisinstituut bestaat, ziet Klein Lankhorst steeds meer bewustwording. "Als ik zie dat op het World Economic Forum in Davos elf grote bedrijven zeggen dat ze in 2025 alle verpakkingen recyclebaar produceren, dan wel gerecycled materiaal bevatten, dan zijn we zo erg opgeschoten. We zijn echt op een goede golf aan het surfen. Dat vind ik mooi om te zien. Maar dat moet ook wel, want het is echt een heel groot probleem."

Plastic helemaal uitbannen, is nog een stap te ver, zegt Klein Lankhorst. "Dat kan nog helemaal niet, ook al zouden we dat willen. De komende tijd hebben we het plastic nog nodig. Laten we het dan zo goed mogelijk hergebruiken."

STER reclame