NOS Nieuws

Vrouw valt tijdens eisprong niet meer voor 'machoman' dan anders

Het is een populair idee: de menstruatiecyclus van vrouwen zorgt ervoor dat zij rond hun eisprong op een meer 'machoman' vallen en in de andere tijd van de cyclus op een meer 'vrouwelijke man'. De eerste zou betere genen hebben, meer testosteron produceren en een beter immuunsysteem hebben en daarom handig zijn voor het nageslacht, de tweede zou meer zorg dragen voor kinderen.

Maar hier bestaat helemaal geen bewijs voor, blijkt uit een studie van onderzoekers van universiteiten in Schotland, Engeland en Californië. Ze publiceerden daarover in het blad Psychological Science. De onderzoekers noemen eerdere bevindingen dat de voorkeur van een vrouw voor bepaalde mannengezichten gerelateerd is aan haar hormonale status "twijfelachtig en controversieel".

Volgens neurowetenschapper Estrella Montoya van de Universiteit Utrecht komt dat doordat eerdere studies grote gebreken vertoonden. "Vrouwen rapporteerden zelf in wat voor een fase ze in hun cyclus zaten. Dat is niet een heel betrouwbare methode. Het zou heel goed kunnen dat dat heeft geleid tot dit soort resultaten", zegt Montoya in het Nieuws en Co.

Ook werden in eerdere studies twee verschillende groepen vrouwen onderzocht. "Zij kunnen ook op andere dingen verschillen dan hormonen, dat zou ook de effecten kunnen verklaren." Bovendien hadden eerdere studies kleinere steekproeven. In de nieuwste studie werden 584 vrouwen onderzocht. "Wat deze studie ook bijzonder en sterk maakt, is dat bij dezelfde vrouwen meerdere metingen zijn gedaan."

De pil

Ook voor het idee dat pilgebruik bepalend is voor partnerkeuze - vrouwen die aan de pil zijn zouden eerder kiezen voor de meer vrouwelijke man - werd geen bewijs gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl