NOS SportAangepast

Mapfre klopt Brunel nipt in Ocean Race na spannende slotfase

Mapfre snoept Brunel de zege af in spannende slotfase

De achtste etappe van de Volvo Ocean Race is gewonnen door Mapfre. De Spaanse boot vocht in de door gebrek aan wind moeizame slotfase een verbeten strijd uit met Team Brunel. De Nederlandse boot had meer dan een week aan kop gevaren en was ook als eerste de haven van Newport ingedraaid maar werd in de laatste lijn naar de finish toch nog gepasseerd.

"Soms is zeilen een wrede sport", sprak schipper Bouwe Bekking van Team Brunel na afloop. "We lagen lang op kop, maar op het einde kwam het weer bij elkaar. En dan kan het dus nog alle kanten op."

Na een tocht van bijna tweeënhalve week en bijna 11.000 kilometer was het verschil tussen de twee teams uiteindelijk precies één minuut. Het Deens/Amerikaanse Vestas pakte op een kwartier van de winnaar de derde plaats in de Amerikaanse havenplaats, waar Mapfre ook de leiding in het klassement overnam van het Chinese Dongfeng, de nummer vier van de etappe.

De tweede Nederlandse boot in de Ocean Race, AkzoNobel, eindigde als vijfde. Het team van Sun Hung Kai/Scallywag kwam ruim drie uur na de winnaar als laatste aan in de haven van Newport. De boot uit Hongkong verloor in de vorige etappe bemanningslid John Fisher, maar besloot toch in de race te blijven. "Het beste wat we ter nagedachtenis aan John kunnen doen, is doorgaan met het werk", zei schipper David Witt.

Van Brazilië naar Newport

De boten waren de achtste etappe begonnen in de Braziliaanse stad Itajaí, waar Brunel begin april wel wist te winnen. Toen slaagden schipper Bekking en zijn bemanning erin om na een zenuwslopend slot Dongfeng net achter zich te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl