NOS NieuwsAangepast

Jaarlijkse muggeninvasie in Friese Stavoren

Het Friese Stavoren heeft zoals ieder jaar weer last van een zwerm muggen. Al lijkt het minder dan voorgaande jaren, toch bedekken de insecten gevels, boten en auto's in het dorp. Het gaat om mannetjes dansmuggen die een paringsdans uitvoeren om indruk te maken op de vrouwtjes.

De jaarlijkse invasie valt vooral te wijten aan de ligging van het dorp. Stavoren ligt langs de IJsselmeerkust, een prima leefmilieu voor dit type mug. "Die grote zwerm is gebonden aan grote wateren en die oeverzones", zegt boswachter Henk-Jan van der Veen. "Dit beestje hoort precies bij dit type natuur; meerachtige structuren met langgerekte oevers en rietzones."

Op het eerste gezicht valt het misschien niet op, maar op gevels en deuren zitten duizenden muggen

Dansmuggen zijn ongevaarlijk. Ze steken niet, maar veroorzaken wel veel ergernis en overlast. "Die grote zijn behoorlijk actief in zwermen. Als je over de Ketelmeerbrug rijdt, spatten ze tegen je ruit en binnen de kortste keren heb je je ramen zwart van de muggen", zegt de boswachter. "Die kleintjes, die je leksteken, zijn meer individueel actief."

Op de Afsluitdijk hebben automobilisten ook last van de muggen. Op Twitter worden foto's geplaatst van auto's die helemaal onder de insecten zitten.

Volgens Van der Veen is de muggeninvasie niet uitzonderlijk, al verschilt de grootte van de zwermen wel per jaar. De overlast is overigens tijdelijk; na het paren leggen de muggen eitjes en gaan ze dood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl