Kluivert naar de uitgang bij Ajax? 'Strik eromheen en wegwezen'
De kans is groot dat Ajax deze zomer afscheid neemt van Justin Kluivert. "Zijn zaakwaarnemer duwt hem richting de uitgang", vertelde directeur Edwin van der Sar zondag bij Ziggo over Mino Raiola, die de jonge Ajacied bijstaat in de contractonderhandelingen.
Nu het voetbalseizoen zijn einde nadert zal het de komende weken vooral over transfers gaan. In Amsterdam is de 19-jarige Kluivert het lijdend voorwerp in een verhitte discussie. Leo Driessen geeft in het Sportforum gratis advies aan Ajax.
"Strik eromheen en wegwezen", aldus de voetbalcommentator. De club en Kluivert praten al maanden over een contractverlenging, maar komen niet tot een akkoord.
"Kluivert zou een mooi Ajax-icoon zijn en hij laat af en toe prachtige dingen zien, maar vaak ook helemaal niet. Als hij niet wil blijven: geld pakken en door met de arbeid."
In de discussie wordt vaak gewezen naar Raiola, die een salaris eist waar Ajax niet aan wil voldoen. Maar Volkskrant-journalist Mark Misérus vindt dat de oorzaak voor de stroeve onderhandelingen ook bij Kluivert ligt.
"Volgens mij is hij meerderjarig en heeft hij niet gezegd dat het goed is voor zijn ontwikkeling om in Nederland te blijven. Hij moet gewoon tegen zijn zaakwaarnemer zeggen dat hij nog niet klaar is voor een transfer."
'Kwaaie pier'
Driessen: "Maar Kluivert werkt juist samen met Raiola omdat hij weg wil..."
"En Van der Sar gebruikt dit natuurlijk ook in het spel van de onderhandelingen", voegt Misérus eraan toe. "Daarom zegt hij nu: Raiola is de kwaaie pier en wij kunnen niets meer..."
Fietsen door de woestijn
De koersbespreking onder een partytent, omkleden op de achterbank van een auto met tientallen fans die buiten hun neuzen tegen het raam drukken. Daarna urenlang door de woestijn trappen, met behalve een paar kamelen verder geen kip langs de weg; de start van de Ronde van Italië in Israël leverde behalve een paar mooie plaatjes ook discussie op.
Zo toonde Lotto-renner George Bennett zich kritisch. Hij hoopte op samenwerking tussen Israël en Palestina tijdens deze ronde, maar hij had alleen maar Israëlische vlaggen gezien, vertelde hij.
Een mooi streven, maar iets te ambitieus, denkt oud-renner Maarten Tjallingii. "Je kunt beter hopen dat hierdoor het wielrennen daar beter op de kaart komt, en dat ze het fietsen gebruiken om fitter te worden. Dat is een veel laagdrempeliger streven."
Giro in geldnood?
Misérus: "Je weet dat als je met Israël in zee gaat, ze je niet door Palestijnse gebieden sturen." De journalist verbaast zich vooral over de 'nood' van de organisatie van de Giro om naar een ander continent te verkassen.
"Zo'n ronde in opkomst, en die moderniseert, is kennelijk niet in staat zichzelf overeind te houden zonder sponsors als Israël." De start in Jeruzalem levert de Giro ruim 27 miljoen euro op. "Vergelijkbaar met de oliedollars in het voetbal dus", aldus Misérus.